Znate li koji je grad u Europi najnapučeniji turistima? Nalazi se u Hrvatskoj

Vijesti 01. ruj 202407:37 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Početkom sezone godišnjih odmora mnoga popularna ljetovališta privukla su pozornost neugodnim naslovima. Policijski sat na Santoriniju, prenapučene uvale na Mallorci, prosvjedi u Veneciji ili Barceloni – lokalno stanovništvo posvuda u Europi pati od rastućeg masovnog turizma.

Analiza portala Holidu sada pokazuje koje su destinacije za odmor u Europi posebno popunjene. Da bi se to postiglo, utvrđeno je koliko turista ima po stanovniku na svakoj lokaciji, piše TRAVELBOOK, a prenosi Večernji.

Iako je poznato da prvi na ljestvici već godinama ima sve veći broj turista, brojke koje je utvrdio Holidu ipak iznenađuju: prema analizi, u Dubrovnik na jednog stanovnika dolazi nevjerojatnih 27 turista.

Glavni razlog tome vjerojatno je pompa koju je srednjovjekovni lučki grad na Jadranu doživio kao mjesto snimanja kultne serije ‘Igra prijestolja’. Čak i pet godina nakon što je završila, mnogi i dalje u hrle u poznato odredište.

Iz Turističke zajednice Dubrovnik izvijestili su kako već rade na boljem reguliranju broja posjetitelja raznim mjerama. To je, između ostalog, uključivalo: sustav za predviđanje broja posjetitelja ili ograničavanje istodobnih dolazaka kruzera na dva dnevno.

Studije su, kažu u turističkoj zajednici, već potvrdile pozitivne trendove u raspodjeli broja posjetitelja.

Međutim, Dubrovnik je samo za dlaku osigurao prvo mjesto, budući da destinacija na drugom mjestu također ima impresivnih 26 posjetitelja po stanovniku. Govorimo o popularnom grčkom otoku. Ovo nije mali i kronično prenapučeni Santorini, već Rodos, smješten uz tursku obalu.

Glavni grad Krete Heraklion također se našao među prvih 5 (4. mjesto s 18 turista po stanovniku). Ta bi se brojka uskoro mogla značajno povećati – jer kada se otvori nova mega zračna luka na Kreti, godišnje bi u Heraklion moglo sletjeti do 18 milijuna turista – umjesto sadašnjih 9 milijuna.

Venecija, oličenje masovnog turizma, nalazi se na trećem mjestu s 21 turistom po stanovniku, a cijena ulaznice za posjet Veneciji, koja će se primjenjivati ​​od iduće godine, vjerojatno neće promijeniti ovu neslavnu ljestvicu.

Još jedan talijanski grad, Firenca, nalazi se na petom mjestu s 14 turista po stanovniku. Portugalske metropole Lisabon i Porto također se nalaze među 10 najnapučenijih destinacija za odmor u Europi s 11 turista po stanovniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!