Župan otkriva hoće li se proglasiti elementarna nepogoda u Iloku i Županji

Vijesti 04. lip 202418:52 0 komentara

U ponedjeljak, u poslije podnevnim satima, snažno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i ledom zahvatilo je dijelove Vukovarsko – srijemske županije pri čemu su najviše stradali Ilok i Županja s okolicom. Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić komentirao je u našem Dnevniku nastale štete.

Šteta je na pojedinim područjima vrlo velika, ali ne znamo još razmjer. Kada se zbroje podaci, kada povjerenstva iziđu na teren ćemo utvrditi štetu i vrijednost. Najpogođenije područje je Županja i Ilok. Ja sam danas obišao Ilok. Stradala je osnovna škola, vrtić, starački dom, nekoliko privatnih zgrada, prozori, roletne na kućama, nešto automobila. Velike su štete na infrastrukturama i objektima, ali ono što više zabrinjava su štete na vinogradima, voćnjacima i usjevima. Pregledao sam dva vinograda, na njima nema niti jednog lišća-i vjerujem se da se bar dvije godine neće oporaviti”, rekao je Dekanić

Dodao je i kako će se vjerojatno proglasiti elementarna nepogoda.

“Čekam u konačnici izvješće, podrobne podatke s terena, ne bih htio špekulirati sad s informacija. Županija će učiniti sve zajedno s jedinicama lokalne samouprave da bi se štete na neki način nadoknadile, da bi se omogućilo ljudima dalje rad”, rekao je Dekanić koji se osvrnuo i na protugradnu zaštitu koja u istočnom dijelu grada ne postoji.

“Struka je odlučila da takva zaštita nije učinkovita i zato nije obnavljana u istočnom dijelu, ali nemamo ni nikakvu drugu zaštitu. Ponovno ćemo ići prema ministarstvu i tražit da se kakva takva zaštita stavi u istočni dio županije, u iločko područje.”

Dodao je i da se danas nije susreo s ministrom, ali i otkrio  što očekuje od novog ministra.

“Poljoprivreda je vrlo težak resor i nadam se da će ministar pokazati dovoljno umijeća i znanja da pomogne ljudima u ovom kraju, ali vrijeme će pokazati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!