Oglas

Možda niste znali

Domaće jelo koje jedemo desetljećima ima više kolesterola od pljeskavice – znate li koje?

author
N1 Info
28. srp. 2025. 06:43
vegetarijanska sarma
Shutterstock

Sarma nosi mirise tradicije, ali i više kolesterola nego što biste očekivali. Nutricionisti upozoravaju – oprez kod pripreme i količine može biti ključan za zdravlje.

Oglas

https://www.krstarica.com/zdravlje/hrana/domace-jelo-koje-jedemo-decenijama-ima-vise-holesterola-od-1-pljeskavice-znate-li-koje/?target=_blankNe postoji jelo koje više asocira na obiteljsku trpezu od sarme. Kiselkasti miris kupusa, mljeveno meso, začini i masna juha mnogima prizivaju djetinjstvo, praznike i svečane ručkove. No iza te gastronomske nostalgije krije se i ozbiljan zdravstveni rizik – jedna porcija sarme može sadržavati i do tri puta više kolesterola nego prosječna pljeskavica.

Zašto je sarma tako teška za organizam?

Nutricionisti upozoravaju da su glavni izvori kolesterola u sarmi masno mljeveno meso, suha rebra i juha zasićena masnoćom. Dvije do tri sarme sa sokom sadrže u prosjeku do 400 mg kolesterola, dok jedna pljeskavica ima oko 130–140 mg.

Preporučeni dnevni unos kolesterola za zdravu osobu ne bi trebao prelaziti 300 mg – a sarma ga jednim obrokom znatno premašuje, piše Krstarica.

Koje su moguće posljedice?

Povišen unos kolesterola dovodi do povećanja LDL-a ("lošeg" kolesterola), a to znači veći rizik od začepljenja krvnih žila, visokog krvnog tlaka te srčanog i moždanog udara.

Osobe s već postojećim kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom ili genetskom sklonošću povišenom kolesterolu posebno bi trebale paziti.

Kako pripremiti zdraviju verziju sarme?

Sarma može ostati omiljeno zimsko jelo – uz male promjene:

  • zamijenite svinjsko meso purećim ili posnim junećim
  • kuhajte u umaku od rajčice bez zaprške
  • izostavite suho meso i masnoće
  • poslužite uz salatu bogatu vlaknima

Vegetarijanska sarma – ukusna i lagana

Zanimljiva varijanta je i vegetarijanska sarma s nadjevom od integralne riže, gljiva, slanutka i začinskog bilja. Umjesto kiselog vrhnja – biljni jogurt kao prilog nudi laganiji, ali i dalje ukusan obrok.

Na ovaj način možete uživati u sarmi bez grižnje savjesti, a pritom čuvate svoje zdravlje – i srca, i želuca.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama