Oglas

nepravedno zanemareno

Ovo povrće svi koristimo samo za juhu, a nismo ni svjesni koliko je zdravo: Sprečava upale i čuva srce

author
N1 Info
25. srp. 2025. 21:17
povrće, zeleno povrće, zdrava hrana
Unsplash

Celer je povrće koje se često neopravdano zanemaruje i uglavnom koristi kao dodatak juhama i varivima. Međutim, ova zeljasta biljka prava je riznica zdravlja – bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Oglas

Iako većinu ljudi na celer podsjećaju njegove sočne stapke, u kulinarske i ljekovite svrhe jednako se uspješno koriste i listovi, korijen te sjemenke. Celer je otporna biljka koja podnosi i oštrije klimatske uvjete, pa je dostupan tijekom cijele godine, prenosi Krstarica.

Nutritivna moć u jednoj biljci

Celer je iznimno niskokalorično povrće – sadrži samo 14 kalorija na 100 grama, što ga čini idealnom namirnicom za one koji žele održavati zdravu tjelesnu težinu. Gotovo 95 % celera čini voda, no unatoč tome dobar je izvor vitamina A, K i nekih vitamina B skupine. Također je bogat prehrambenim vlaknima, ključnima za pravilan rad probavnog sustava.

Saveznik zdravog srca i krvnih žila

Narodna uzrečica kaže: "Tko ima problem sa srcem, neka redovito jede celer", a znanost potvrđuje ovu mudrost. Celer sadrži ftalide – tvari koje opuštaju mišiće arterija i na taj način šire krvne žile, što pridonosi snižavanju krvnog tlaka. Osim toga, ftalidi smanjuju i izlučivanje hormona stresa koji uzrokuju suženje krvnih žila. Hrana bogata vlaknima, poput celera, također je povezana s nižim razinama ukupnog i "lošeg" (LDL) kolesterola.

Snažno protuupalno djelovanje

Celer sadrži moćne fitokemikalije poput luteolina i apigenina, poznate po izraženim protuupalnim svojstvima. Te tvari pomažu u ublažavanju upalnih procesa u tijelu, što je korisno za osobe koje boluju od artritisa, astme i drugih upalnih stanja. Sok od celera često se preporučuje i kod kožnih bolesti.

Kako najbolje iskoristiti celer?

Celer se može konzumirati na različite načine:

  • Stapke – odlične su kao svježa, hrskava užina.
  • Korijen – najčešće se koristi u juhama i varivima, kojima daje prepoznatljivu aromu.
  • Listovi – mogu se dodavati salatama i juhama kao začin.
  • Sok od celera – posljednjih je godina postao izuzetno popularan kao zdravi napitak s brojnim dobrobitima.

Za one koji prvi put kupuju celer preporučuje se odabrati manje glavice korijena, jer veće mogu biti spužvaste i šuplje u sredini. Kod celera lišćara bolje je birati svjetlije primjerke s aromatičnim stabljikama i vrhovima.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama