Tradicionalno tajlandsko jelo Koi Pla odgovorno za smrt 20.000 ljudi svake godine spominje se u brojnim znanstvenim istraživanjima. Jer, samo jedan zalogaj može izazvati smrtonosnu bolest.
Sastoji se od mljevene sirove ribe, soka od limuna, bilja i začina. Ali oni koji u njemu uživaju riskiraju život. Smrt nije trenutna nego postepena jer uzrokuje inače rijetki rak žučnih vodova ili kolangiokarcinom.
Najproblematičnija komponenta jela je parazit koji živi u slatkovodno ribe iz porječja Mekonga i često je zaražena njime. Riječ je o vrsti metilja, što je najbrojnija skupina pljosnatih crva koji vode parazitski način života. Međutim, odavno se zna da ovi paraziti uzrokuju jednu od najagresivnijih vrsta raka.
Prema Odditi Centralu, najveća tajlandska pokrajina Isaan, gdje je Koi Pla vrlo popularan, područje je s najviše prijavljenih slučajeva kolangiokarcinoma u svijetu.
Dapače, Naronh Khuntikeo, kirurg s tajlandskog sveučilišta Khon Kaen, proveo je opsežna ispitivanja među stanovnicima pokrajine koja su pokazala da je čak 80 posto zaraženo metiljem. Iako ne obolijevaju svi od raka, rizik od razvoja bolesti je visok.
Svejedno, lokalno stanovništvo ne odustaje. Vjeruju da se kuhanjem ribe uništava okus i s problemom se ne suočavaju sve dok se ne pojavi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!