Raw food ili sirova hrana uvijek ima svoje pobornike koji smatraju da je prehrana neprerađenim namirnicama bolja za naš organizam. Osim što se recepti sa sirovom hranom mnogo lakše i brže pripremaju, nude i nekoliko dobrobiti za naše zdravlje.
Kako pripremati sirovu hranu?
Svježe voće, povrće, ali i sirovo meso namirnice su koje se ne nalaze često na našim jelovnicima. Pripremanje sirove hrane možda se čini kao težak izazov, no ono ima pozitivne posljedice za organizam.
Sirova hrana smatra se ona koja nije obrađena na temperaturi iznad 45 stupnjeva i kao takva se često koristi u Paleo dijetama. Raw food nije nužno potpuno neobrađena hrana, no smatra se kako je temperatura do 45 stupnjeva dobra da se ne izgubi vrijednost enzima koji su potrebni za bolju iskoristivost nutrijenata koji se nalaze u hrani. Umjesto termičke obrade na visokoj temperaturi, ovo su načini kako pripremati sirovu hranu:
- miksanje
- cijeđenje
- mariniranje
- fermentiranje
- klijanje
- dehidriranje
- kratko kuhanje na pari
Vrlo je važno znati kako se određene namirnice pripremaju jer postoje one koje se trebaju kuhati jer su tako lakše probavljive, ali se kuhanjem i neutraliziraju prirodni otrovi. Tako se primjerice mahunarke trebaju termički obraditi jer sirove povećavaju mogućnost „lijepljenja“ eritrocita i tako bržeg stvaranja ugrušaka u krvi. Rajčice sadrže likopen, no on se oslobađa jedino kuhanjem zbog čega ih je ponekad bolje jesti u kuhanom obliku.
Je li sirova hrana zdrava?
Budući da se pripremanjem na niskim temperaturama zadržavaju potrebni nutrijenti iz povrća, voća i mesa, ovakva hrana je dobra za naše zdravlje. Međutim, nutricionisti smatraju da je neku hranu dobro kuhati jer se kod neke tek kuhanje hrane na pari oslobađaju potrebni enzimi.
Uz raw food se u pravilu povećava unos voća i povrća, pa ujedno i biljnih vlakana što poboljšava cjelokupnu probavu. Prednost je i ta što se receptima sa sirovom hranom izbacuju rafinirani šećeri i zasićene masti.
Sirova hrana ne preporučuje se osobama koje boluju od osteoporoze, kao niti kod osoba koje imaju neku od bolesti gastrointestinalnog trakta jer će njihova probava teško podnijeti sirovu hranu. U svakom slučaju je najbolje konzultirati liječnika prije odluke o promjeni prehrane.
Recepti sa sirovom hranom
Kako bi započeli sa sirovojedstvom, u nastavku donosimo nekoliko recepata sa sirovom hranom.
Tikvice punjene rajčicom s umakom
Potrebni sastojci:
- 2 tikvice
- pola glavice crvenog luka
- četvrtina šalice crnih maslina
- pola šalice cherry rajčica
- svježi bosiljak
- origano
Za umak su vam potrebni:
- jedna rajčica
- pola šalice sušenih rajčica
- dvije datulje
- režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- origano, bosiljak, timijan i malo soli
Priprema:
Sastojke za umak pomiješajte u blenderu. Tikvice prerežite uzduž pa izdubite sredinu u koju ćete staviti umak. Preko toga stavite narezani luk, masline i cherry rajčice. Pripremljene tikvice stavite u dehidrator na dva sata, a onda na vrh posipajte svježi bosiljak.
Zeleni smoothie
Potrebni sastojci:
- šalica svježeg ananasa
- sok od pola limuna
- crvena jabuka
- dvije šake očišćenog špinata
- dva lista kelja
- dvije šalice narezanog manga
- 2 dcl vode
Priprema:
Sve sastojke izmiješajte u blenderu.
Sirovi burgeri
Potrebni sastojci:
- šalica mljevenih badema
- 1 mrkva
- 1 mladi luk
- 1 manji poriluk
- pola manjeg batata
- crvena ili zelena paprika
- pola šalice sušenih šampinjona
- konopljino brašno
- žličica soli
- pola šalice netopljenog zlatnog lana
- par listova sjeckanog peršina
- origano i začini po želji
Priprema:
Bademe sameljite u brašno, a mrkvu, batat i papriku naribajte. Peršin, luk i poriluk nasjeckajte. Pomiješajte sve sastojke i oblikujte u burgere. Ovako oblikovane burgere stavite u dehidrator na pet sati. Uz burgere možete napraviti i umak ili skuhati krumpir na pari.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!