Jeste li se nekad našli u situaciji da ste sjeli za stol da pojedete fini ručak koji ste pripremili, a onda je mušica sletjela na njega i brzo odletjela dalje? Je li vaša hrana i dalje sigurna za jesti?
Općenito govoreći, mali je rizik da ćete se od toga razboljeti, ali treba uzeti u obzir neke čimbenike u takvim situacijama. Naime, kako piše IFL Science mušice povraćaju kada slete na vašu hranu – one ispljunu nešto sline bogate enzimima kako bi djelomično otopile hranu i usisale je kroz usta.
Muhe život provode hraneći se organskim materijalom koji se raspada, što uključuje trulu vegetaciju, sirovo meso i – naravno – hrpe izmeta, a to znači da sadrže i brojne bakterije zbog kojih se možete razboljeti.
Koje klice prenose muhe?
Jedna revizija je uspjela identificirati 130 patogena iz kućnih muha. To uključuje gljivice, viruse, parazite i bakterije, od kojih su neke bile “ozbiljne i po život opasne vrste”.
U mnogim dijelovima svijeta glavna prijetnja je rizik od patogena koji se prenose hranom. Ove klice mogu izazvati gadno torvanje hranom zbog čega osoba može povraćati, imati proljev, mučninu, bol u trbuhu i groznicu.
U studiji iz 2022. znanstvenici su prikupili više od 100 kućnih muha s jedne farme u New Yorku i otkrili da su krcate nizom patogena koji se prenose hranom i koji utječu na ljudsko zdravlje, uključujući Salmonellu, Escherichiu coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis.
Pitanje je ima li tih patogena u dovoljnoj količini da se zdrava osoba razboli. To ovisi o tome koliko je muha sletjelo na hranu i koliko dugo su se zadržale.
Ako jedna muha ima kratak kontakt sa svježe kuhanom hranom, onda bi većina zdravstvenih stručnjaka rekla da to nije velik problem i da ne treba baciti hranu. Međutim, ako se roj muha već satima gosti vašim obrokom, onda je najbolje voditi se zdravim razumom i baciti hranu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!