Turisti otkrili što im najviše smeta u Hrvatskoj

Ekonomija 15. kol 201610:26 > 10:32
Dusko Marusic/PIXSELL

Vijesti o turističkim rekordima pune medijska izvješća već nekoliko sezona pa bi se moglo zaključiti da se odmičemo od one stare ponude 'sunce i more', ili da se barem trudimo.

Mediji svakodnevno prenose oduševljene komentare naših gostiju koji hvale baš sve: prirodu, znamenitosti, ljubaznost, gastronomiju, a u novije vrijeme i bogate i raznolike popratne sadržaje.

Jesu li nam pohvale udarile u glavu ili se trudimo zadržati kvalitetu, provjerila je Slobodna Dalmacija pokrivši sve skupine, mlađe i starije parove, obitelji s djecom i mlade ljude željne provoda, te im postavila jedno, naizgled jednostavno pitanje: Što nam zamjerate?

Godinama tijekom turističke sezone svjedočimo kilometarskim kolonama na dijelu Jadranske magistrale od Trogira do Omiša, a da se loš glas daleko čuje, svjedoče naši sugovornici koji su znali što očekivati kada su se zaputili na jednu destinacija na tom potezu.

‘Zašto ne napravite izravnu vezu između zračne luke i Splita? Doći do vas iz Trogira, traje pravu vječnost, ‘logično pitanje postavljaju turisti…

Problema s iznošenjem prigovora nisu imali mladi Belgijci Karsten i Arganut, koji su u Split stigli u velikoj ekipi od osam prijatelja. Naviknuli su na red u prometu tamo gdje žive, objašnjavaju nam, pa je za njih vožnja na našim ulicama kao da su došli na Divlji zapad.

‘Vlada potpuni nered, nitko se ne pridržava prometnih pravila, svatko vozi kako mu padne na pamet, a i gužva je prevelika. Naši prijatelji su unajmili skutere i nisu mogli normalno voziti, rekli su nam da je to ludnica, na kraju su odustali.

Gorko iskustvo imali su i u jednom noćnom klubu u centru grada gdje su ih, tvrde, pokušali prevariti kod naplate pića.

‘Konobar mi je rekao da račun iznosi 60 kuna, a tamo je pisalo 50. Pokušao je, ali nije mu uspjelo, ne dam se tako lako prevariti’, ponosan je na sebe Karsten, koji je, unatoč zamjerkama, rekao da će preporučiti svim poznanicima.

“Bili smo u jednom restoranu u Vignju na Korčuli koji je na jelovniku imao previše jela i većina nije bila dostupna. Konobar je stalno odlazio i vraćao se reći nam da to ne možemo jesti. Bilo je malo smiješno”, kazao je Liam, dok je svoju pažnju Abdul Aziz usmjerio na nešto što se u našoj svijesti tek počinje buditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.