Hrvati proizvedu manje vina nego što ga popiju

Ekonomija 16. pro 201609:44 > 09:45
REUTERS/Thomas Peter

Ukupna domaća potrošnja vina u Hrvatskoj u tržišnoj godini 2015./2016. iznosila je 1,2 milijuna hektolitara, a hrvatski građanin prosječno je konzumirao oko 26 litara vina, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Najveći udio u ukupnoj domaćoj potrošnji imaju ostala vina, 53 posto ili 639,9 tisuća hektolitara. Potrošnja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti iznosila je 504,6 tisuća hektolitara, a potrošnja sortnih vina 54,2 tisuće hektolitara.

Ukupna proizvodnja vina u tržišnoj 2015./2016. iznosila je 992 tisuće hektolitara, pri čemu se 529,1 tisuća hektolitara ili 53,3 posto odnosi na vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Sortna vina u ukupnoj proizvodnji zastupljena su s 5,7 posto ili 56,6 tisuća hektolitara, a ostala vina s 41 posto ili 406,3 tisuće hektolitara.

Ukupno je u tržišnoj 2015./2016. uvezeno 304,3 tisuće hektolitara vina, pri čemu najviše ostalih vina – 261,8 tisuća hektolitara. Sortnih vina je uvezeno 16 tisuća hektolitara, a vina sa zaštićenom oznakom izvornosti 18,2 tisuće hektolitara.

Izvoz vina u tržišnoj 2015./2016. iznosio je 44,1 tisuću hektolitara, a najviše je izvezeno vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, 38,8 tisuća hektolitara.

Statistika pokazuje da je u tržišnoj 2015./2016. hrvatski građanin prosječno konzumirao oko 26 litara vina, dok stupanj samodostatnosti iznosi oko 82 posto.

Stupanj samodostatnosti je omjer proizvodnje i ukupne domaće potrošnje vina izražen u postocima.