Istarski bijeli tartuf Tuber magnatum Pico, najskuplja je podzemna gljiva na svijetu koja se mjeri na grame poput zlata i traži uz pomoć posebno dresiranih pasa istančanog njuha.
Nazivaju ga kraljem gljiva i dijamantom istarske kuhinje. Pripisuju mu i afrodizijačko svojstvo.
Nakon sunca i mora, upravo je enogastronomija drugi motiv dolaska u Istru, a najprepoznatljiviji brend je istarski bijeli tartuf. Stoga njegovu sezonu koja traje od početka rujna do kraja prosinca, s nestrpljenjem očekuje i ugostiteljski i turistički sektor. Njen početak, prvim ovosezonskim ulaskom u Motovunsku šumu prvog dana rujna obilježavaju Udruga tartufara Istra i Turistička zajednica općine Motovun, piše Novi list.
Zakonska zaštita
Zainteresirani posjetitelji moći će provesti nekoliko sati u Motovunskoj šumi s tartufarima i njihovim psima, a potom se družiti na zajedničkom ručku u vrtu boutique hotela Kaštel u Motovunu, gdje će se za pripremu jela koristiti i tartufi koji su pronađeni upravo u lovu na kojem su prethodno sudjelovali.
“Početak sezone bijelog tartufa simbolički obilježavamo od 2018. godine, sve otkako je, za što smo se zalagali, pomaknut petnaest dana ranije i započinje 1. rujna. Namjera je skrenuti pozornost na značaj Motovunske šume, najpoznatijeg staništa istarskog bijelog tartufa, ali i educirati tartufare da u šumu ne ulaze ranije”, rekao je predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica.
Udruga tartufara osnovana je prije ravno deset godina s ciljem trajne zaštite staništa tartufa u Motovunskoj šumi i drugih staništa Istarske županije. Udruženi, tartufari žele aktivno sudjelovati u kreiranju zakonske regulative koja se odnosi na tartufarenje, kao i u zaštiti stoljetne tradicije tartufarenja u Istri.
U Istri se danas, u najvećem dijelu godine, mogu sakupljati tartufi, i crni i bijeli. Travanj, svibanj i kolovoz jedini su mjeseci u kojima tartufarenje nije dozvoljeno.
“Udruga se pojavila kada su tartufari shvatili da se ne mogu pojedinačno izboriti za prava koja su bila dosta ugrožena. Pokazalo se to dobrom odlukom i opcijom koja nema alternative i mogu reći da iako još imamo puno problema, neke smo ipak uspjeli riješiti, a zajedno ih možemo rješavati i dalje, kao što su trajanje sezone crnog ljetnog tartufa, ili prekomjerna sječa šume”, naglasio je Muzica.
Dobra praksa
Trenutno je u Udrugu učlanjeno gotovo 300 tartufara, najviše ih je koji gravitiraju Motovunskoj šumi i Čepićkom polju, a pogotovo sada, uoči sezone bijelog tartufa, pristiže dosta zahtjeva za učlanjivanjem tako da u Udruzi razmišljaju da se počne selektirati koga će se primiti, a koga ne.
Očekuje se da će se tartufari kao i svake godine ponašati u skladu s dobrom praksom. Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta propisano je da se prilikom sakupljanja podzemnih vrsta gljiva primjenjuju opće mjere upravljanja i zaštite gljiva i njihovih staništa, na način da se tartufi sakupljaju samo uz pomoć najviše dva psa, kopa se samo na mjestu nanjušivanja, kopa se lopaticom čije sječivo nije duže od 15 i šire od 8 centimetara.
Među ostalim, pri iskapanju nije dopušteno presijecati korijenje šumskog raslinja debljeg od jedan centimetar, a trula i crvljiva plodišta podzemnih gljiva ponovno se zakopavaju na mjestu vađenja. Nije dopušteno sakupljati podzemne gljive u razdoblju od 22 do 6 sati.
Pored toga, napomenuo je Muzica, postoji i interni pravilnik ponašanja u šumi, kada netko kopa tartuf da mu se ne prilazi te da psi budu tako dresirani da ne ometaju druge tartufare i pse.
U Udruzi tartufara kažu kako bi sve trebalo biti isto kao i lani, odnosno da će tartufari moći ući u državne šume uz dozvolu za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama koja se može ishoditi u Hrvatskim šumama.
Cijena sezonske dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama za osobne potrebe lani je iznosila 226 eura uključujući PDV.
Ukoliko sakupljaju tartufe radi daljnjeg stavljanja na tržište, odnosno za prodaju, tartufari moraju imati dopuštenje nadležnog ministarstva gdje se trebaju navesti i očekivane količine sakupljenih tartufa koje po završetku sezone trebaju i prijaviti, dok za osobne potrebe koji ne sakupljaju velike količine i nisu svakodnevno u šumi, to nije slučaj.
Iz perspektive svog četrdesetogodišnjeg tartufarskog staža, Muzica kaže kako je ovako ekstremnu godinu poput ove osjetio na svojoj koži jedino još 2012. godine, kada je bila ekstremna suša. Ove godine nije toliko ekstremna suša, ali kao da je priroda podivljala, prenosi Novi list.
“Bilo je previše kiše tijekom svibnja i lipnja, a nakon toga su uslijedila dva izrazito duga toplinska vala s visokim temperaturama. Ne očekujemo stoga dobru sezonu istarskog bijelog tartufa, a ako bude i prosječna, bit ćemo jako zadovoljni”, kazao je Muzica.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!