Kolač od marelica: Recepti za ukusne i zdrave deserte koje će djeca obožavati

Cooking 03. velj 202215:16 0 komentara
kolač s marelicama, kolač s kajsijama
Shutterstock / ilustracija

Ukusno, slatko i sočno – to su riječi koje najbolje opisuju kolač od marelica. Ako ste ljubitelj ovog ljetnog voća sigurno ste već tražili recepte za kolač od marelica. Marelice se za kolače mogu koristiti svježe, sušene ili iz kompota. Svaki oblik donosi nove okuse i brojne ideje za pripremu.

Marelice su odličan odabir za one koji paze na dijetu, ali se ipak žele malo počastiti jer sadrže malo kalorija, a bogate su vitaminima i drugim hranjivim tvarima. Ovo se posebno odnosi na sušene marelice koje nazivaju izvorom zdravlja. Osim kolača od marelice mogu se pripremati džemovi, pekmezi, a od njenih cvjetova se od davnina proizvode parfemi.

Vitamini u marelicama

Marelice se u našim krajevima već dugo uzgajaju, a razlog tome je ukusno i sočno meso puno vitamina. Stiže iz Kine gdje su rano otkrili dobrobiti ovog voća. Na našem području poznato je više od 50 sorti marelica, a gotovo sve imaju plodove narančaste ili žute boje s tankom kožicom i mesom jednake boje. Unutar ploda nalazi se koštica sa sjemenkom koja se u Hrvatskoj obično ne koristi za prehranu, no na području Azije se koriste i sjemenke marelice. Neki znanstvenici smatraju koštice marelice otrovnima jer sadrže vitamin B17 za koji se pokazalo da potiče razvoj malignih stanica.

Međutim, meso i kožica marelice može se koristiti bez problema, štoviše, preporučuje se dodati je u prehranu kad im je sezona. Kao i kod ostalih jela, kolač od marelica najbolje bi bilo raditi sa svježim marelicama jer ćete tada zadržati najveći dio njihovih hranjivih svojstava.

Marelice sadrže beta-karoten, biljni pigment koji ima antioksidativno djelovanje, vitamin A, vitamin C, fitokemikalije, te u manjim razinama kalij, kalcij i mangan.

Ovo su neki od procesa koji bi mogli biti poboljšani u vašem organizmu nakon konzumiranja marelica:

– čuva i ojačava imunitet
– održava zdravlje kože i očiju

– pomaže u poboljšanju probave
– pomažu u gubitku kilograma
– doprinose zdravlju srca i krvnih žila
– pomažu u čišćenju organizma

Stoga, idući put kad razmišljate od kojeg ćete voća napraviti desert, svakako preporučujemo kolač od marelica. Kako bismo olakšali, u nastavku donosimo nekoliko recepata za kolač od marelica.

Recepti za kolač od svježih marelica

Potrebni sastojci:

– 700 grama svježih marelica
– 80 grama šećera

– 1,5 dcl jogurta
– 1 dcl ulja
– 4 jaja
– 200 grama brašna

– prašak za pecivo
– vanilin šećer
– ribana limunova korica

Priprema:

Operite marelice i narežite na kockice. Odvojite bjelanjke od žutanjaka i od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli prvo pomiješajte jaja, ulje, dodajte šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Kada se smjesa sjedini dodajte malo jogurta i brašno s praškom za pecivo te lagano unosite ostatak jogurta. Miješajte lagano dok ne nestanu sve mrvice. Polako umijesite bjelanjke pjenjačom, ne mikserom.

Pripremite posudu za pečenje kolača od marelice tako da stavite papir za pečenje ili je malo nauljite i stavite brašna kako se biskvit ne bi primio. Smjesu izlijte u pripremljenu posudu, a onda na to poslažite marelice u kockicama.

Stavite peći na 180°C na 40 minuta. Znat ćete da je gotovo kada se biskvit počne odvajati na stranama ili kada ubodete čačkalicu, a ona izađe gotovo suha. Kolač ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.

Kolač od marelica iz kompota na čaše

Potrebni sastojci za biskvit:

– 4 jaja
– 1 čaša šećera
– 3 čaše brašna
– prašak za pecivo

– 3 žlice kakaa
– 1 čaša mlijeka
– pola čaše ulje
– velika konzerva kompota od marelica

Potrebni sastojci za kremu:

– pola kilograma svježeg sira
– puding od vanilije (vrećica)
– 5 žlica ulja

– 5 žlica šećera
– 3 jaja
– 2,5 dcl kiselog vrhnja

Priprema:

Za biskvit kolača od marelice prvo promiješajte jaja i šećer dok ne dobijete glatku smjesu, odnosno, kada više pod mikserom ne osjetite šećer. Tada dodajte ulje, mlijeko pa promiješajte. Dodajte suhe sastojke – brašno, kakao i prašak za pecivo. Preporučuje se prašak za pecivo prethodno umiješati u brašno i onda dodati u ostatak smjese.
Pripremite posudu za pečenje po primjeru iz prethodno navedenog recepta. U posudu izlijte pola smjese pa pripremite kremu od sira i marelica. Stavite peći na nešto manje od 10 minuta na 180°C kako bi na taj dio biskvita kasnije mogli preliti kremu.

Izmiksajte svježi sir u jednoj posudi, a u drugoj pomiješajte šećer i jaja. Jajima dodajte ulje i prašak za puding. Pomiješajte sve sa sirom i dodajte marelice koje možete i ne morate prethodno narezati na kockice. Prelijte kremu preko prvog dijela biskvita.

Ostatak smjese za biskvit prelijte preko kreme. Stavite peći na 40-ak minuta na 180°C.

Kolač sa suhim marelicama

Potrebni sastojci:

– 3 jaja
– 120 grama šećera
– 1 vanilin šećer ili prstohvat sušene vanilije
– 170 grama maslaca
– 150 grama brašna
– 1 prašak za pecivo
– 20 grama kakao praha
– 1 čaša vrhnja
– 3 žlice mlijeka
– 100 grama suhih marelica

Za preljev:

– 150 grama čokolade za kuhanje
– 30 grama maslaca
– malo vode

Priprema:

Izradite maslac da bude pjenast pa dodajte šećer i vanilin šećer. Jaja dodajte jedno po jedno i lagano ih umiješajte. Dodajte mlijeko i vrhnje. Na to dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Suhe marelice isjeckajte ili ostavite cijele, po želji, pa ih umiješajte u smjesu.

Pripremite posudu za pečenje i stavite tijesto peći na oko 25 minuta na 180°C.

Preljev pripremite tako da na laganu vatru stavite čokoladu narezanu na kockice s maslacem. Po potrebi dodajte do tri žlice vode. Kad se biskvit malo ohladi, prelijte preko njega otopljenu čokoladu.

I to je to, dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!