Ovaj ukusan kolač priprema se vrlo jednostavno, a većinu sastojaka vrlo vjerojatno već imate kod kuće.
Tradicionalni kolač koji volimo jesti za posebne prigode svakako su londoneri. Također su poznati i kao London bars, kako ih zovu u glavnom gradu Velike Britanije. Riječ je o klasičnom kolaču s orašastim okusom, marmeladom i prhkim tijestom koji podsjeća na kolače koje su radile bake.
Iako izgledom jednostavni, njihov okus nadmašuje njihov skromni izgled i čini ih savršenim desertom za poslužiti gostima. Unatoč tome što bi se moglo pomisliti da su porijeklom iz Londona, zapravo potječu iz Mađarske.
Recept za londonere
Londoneri su zalogaj između keksa i kolača, vrlo se jednostavno pripremaju, a najbolje ih je rezati na štangice. U nastavku donosimo klasični recept.
Sastojci:
– 250 g brašna
– 100 g šećera
– 1 prašak za pecivo
– 3 žumanjka
– 150 g margarina
– 3 bjelanjka
– 100 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 žlice ruma
– 150 g mljevenih orah
– pekmez po želji
Postupak:
Pomiješajte u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte žumanjke, rasporedite preko svega omekšali margarin i umijesite prhko tijesto. Od tijesta formirajte kuglu, omotajte je folijom te je spremite u hladnjak na 20-tak minuta.
U međuvremenu miksajte bjelanjke za nadjev dok nisu potpuno čvrsti te im dodajte šećer i vanilin šećer, rum i mljevene orahe. Ohlađeno tijesto naribajte preko lima za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom. Tijesto dlanovima pritisnite na lim kako bi postalo glatko te ga premažite pekmezom.
Preko pekmeza rasporedite smjesu od bjelanjaka te je dobro zagladite žlicom. Pecite u pećnici 45 minuta na 160°C. Pečeni kolač ohladite pa narežite na male pločice. U slast!
Videorecept za ukusne londonere
Ako više volite gledati recepte, a ne ih čitati, ovaj nam se činio itekako ukusnim.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!