Morske alge: Ukusan i hranjiv međuobrok

Cooking 18. lis 202418:12 0 komentara
Morkse alge
Pixabay/Ilustracija

Ljudi iz azijskih i pacifičkih kultura jedu alge stoljećima, a u zadnje vrijeme one bilježe porast popularnosti kao ukusne i hranjive hrane diljem svijeta.

Postoji mnogo različitih vrsta koje prirodno rastu diljem svijeta. Ali, jestiva morska trava najpopularnija je u azijskim kuhinjama.

Neke od najčešćih vrsta morskih algi koje se koriste u kuhinji uključuju:

  • nori
  • aonori
  • kombu
  • wakame
  • dulse
  • ogo
  • kelp
  • hijik
  • spirulina

Nutritivni profil morskih algi

Bez obzira na vrstu koju odaberete, morske alge sadrže malo kalorija, masti i šećera, a obično su dobar izvor minerala i biljnih kemikalija poznatih kao fitokemikalije. Hranjive tvari koje morske alge mogu sadržavati uključuju željezo, magnezij, vitamin A, vitamin C, vitamin B9, jod, vitamin K, vlakna, DHA i EPA (zdrave omega-3 masne kiseline), kalij i fitokemikalije uključujući polifenole i karotenoide, piše Harvard Health Publishing.

Vrijedno je napomenuti da neki pripravci od morskih algi imaju visok sadržaj natrija. Osim toga, neke vrste morskih algi sadrže velike količine joda, koji je neophodan u ograničenim količinama, ali može biti štetan ako se jede u velikim količinama. Morske alge također mogu sadržavati teške metale arsen, živu, kadmij i olovo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!