Oglas

Morske alge: Ukusan i hranjiv međuobrok

author
N1 Hrvatska
18. lis. 2024. 18:12
morkse alge, alge
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Ljudi iz azijskih i pacifičkih kultura jedu alge stoljećima, a u zadnje vrijeme one bilježe porast popularnosti kao ukusne i hranjive hrane diljem svijeta.

Oglas

Postoji mnogo različitih vrsta koje prirodno rastu diljem svijeta. Ali, jestiva morska trava najpopularnija je u azijskim kuhinjama.

Neke od najčešćih vrsta morskih algi koje se koriste u kuhinji uključuju:


  • nori

  • aonori

  • kombu

  • wakame

  • dulse

  • ogo

  • kelp

  • hijik

  • spirulina



Nutritivni profil morskih algi


Bez obzira na vrstu koju odaberete, morske alge sadrže malo kalorija, masti i šećera, a obično su dobar izvor minerala i biljnih kemikalija poznatih kao fitokemikalije. Hranjive tvari koje morske alge mogu sadržavati uključuju željezo, magnezij, vitamin A, vitamin C, vitamin B9, jod, vitamin K, vlakna, DHA i EPA (zdrave omega-3 masne kiseline), kalij i fitokemikalije uključujući polifenole i karotenoide, piše Harvard Health Publishing.

Vrijedno je napomenuti da neki pripravci od morskih algi imaju visok sadržaj natrija. Osim toga, neke vrste morskih algi sadrže velike količine joda, koji je neophodan u ograničenim količinama, ali može biti štetan ako se jede u velikim količinama. Morske alge također mogu sadržavati teške metale arsen, živu, kadmij i olovo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama