Ljudi iz azijskih i pacifičkih kultura jedu alge stoljećima, a u zadnje vrijeme one bilježe porast popularnosti kao ukusne i hranjive hrane diljem svijeta.
Postoji mnogo različitih vrsta koje prirodno rastu diljem svijeta. Ali, jestiva morska trava najpopularnija je u azijskim kuhinjama.
Neke od najčešćih vrsta morskih algi koje se koriste u kuhinji uključuju:
- nori
- aonori
- kombu
- wakame
- dulse
- ogo
- kelp
- hijik
- spirulina
Nutritivni profil morskih algi
Bez obzira na vrstu koju odaberete, morske alge sadrže malo kalorija, masti i šećera, a obično su dobar izvor minerala i biljnih kemikalija poznatih kao fitokemikalije. Hranjive tvari koje morske alge mogu sadržavati uključuju željezo, magnezij, vitamin A, vitamin C, vitamin B9, jod, vitamin K, vlakna, DHA i EPA (zdrave omega-3 masne kiseline), kalij i fitokemikalije uključujući polifenole i karotenoide, piše Harvard Health Publishing.
Vrijedno je napomenuti da neki pripravci od morskih algi imaju visok sadržaj natrija. Osim toga, neke vrste morskih algi sadrže velike količine joda, koji je neophodan u ograničenim količinama, ali može biti štetan ako se jede u velikim količinama. Morske alge također mogu sadržavati teške metale arsen, živu, kadmij i olovo.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!