Samo zato što su sama jaja dobra za vas, ne znači da na njih možete baciti hrpu nezdravih sastojaka.
Bilo da su kajgana, tvrdo kuhana ili čak pržena, jaja sadrže obilje hranjivih tvari. Pružaju brojne zdravstvene prednosti jer su dobar izvor proteina i mogu pomoći u stvarima poput upale, održavanja zdravlja kostiju, zdravlja mozga, pa čak i trudnoće. Jedite ih za doručak, nakon treninga ili čak samo kao međuobrok tijekom dana. No, treba pripaziti što na njih stavljate i s čim ih jedete. Samo zato što su sama jaja dobra za vas, ne znači da na njih možete baciti hrpu nezdravih sastojaka, piše Eatthis.
“Jaja su snaga kad je riječ o prehrani. Od visokokvalitetnih bjelančevina koje daju do niza vitamina B koje sadrže, nema sumnje da konzumacija jaja može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane. Ali, kada su jaja popraćena nekim sadržajem bogatim mastima/ili hrane bogate natrijem, nezdravost ostalih sastojaka može zasjeniti zdravost jaja”, kaže Lauren Manaker, autorica knjiga o trudnoći.
Zašto je jesti jaja s prerađenom hranom nezdravo
Manaker kaže da kada biste naručili jaja u restoranu, mnogi bi ih poslužili s dodatcima, primjerice nešto suhomesnato poput slanine i kobasice, kao i slani krumpir. Sama jaja izvrstan su dodatak zdravoj prehrani. Međutim, kao cjelina, jelo može biti ozbiljno bogato zasićenim mastima, natrijem i drugim nezdravim nutrijentima, prenosi Poslovni dnevnik.
Činjenica je da ćete, sve dok pazite što još stavljate na tanjur, uživati u blagodatima jaja.
Dobra vijest je da ne morate jesti sama jaja. Ako želite pun tanjur, samo pazite da dodajete drugu hranu koja vam pruža hranjive tvari. “Kada uživate u jajima, svakako ih jedite zajedno s drugom dobrom i hranjivom hranom poput avokada, tosta od cjelovitih žitarica ili nekog povrća”, kaže Manaker.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!