Jagode su mnogima jedno od najdražih voća, posebice jer nagovještaju dolazak lijepog, toplog vremena.
Iako se na policama trgovina kod nas mogu kupiti u gotovo svakom dijelu godine, domaće jagode se beru krajem travnja. Takve su ipak najukusnije i od njih se može raditi zdravi pekmez od jagoda.
Nutritivna vrijednost jagoda
Pekmez od jagoda osim što je ukusan i odličan desert, jako je dobar za naše tijelo po pitanju vitamina i hranjivih tvari. Zbog visoke razine vode u jagodama, oko 90%, dobre su za hidrataciju organizma. Jagode osvježavaju i rashlađuju.
Dobre u dijetama
Osim visoke razine vode, jagode imaju jako malo kalorija. Smatra se da oko 100 grama jagoda sadrži tek 32 kilokalorije. Sadrže i vlakna i jednostavne šećere što znači da su pogodne i za osobe koje imaju poteškoće s razinom šećera u krvi.
Jačaju imunitet
No, pekmez od jagoda poznat je po količini vitamina C koji je ujedno i antioksidans. Podaci pokazuju da jedna šalica jagoda sadrži oko 50% dnevne preporučene razine vitamina C. Ovaj vitamin štiti od bolesti i regenerira oštećene stanice u organizmu. Smanjuje trajanje bolesti i omogućava jačanje imuniteta kako bi se lakše nosili s bolestima, virozama i prehladama.
Uz antioksidans vitamin C sadrži i flavonoid antocijan koji daje crvenu boju jagode, a ujedno ima i antikancerogeno djelovanje.
Štite srce i krvne žile
Jagode su odličan izvor folata, odnosno vitamina B9 te jedan obrok sadržava oko 20% dnevnih preporučenih potreba. Folati pomažu organizmu u borbi protiv alergija, astme i težeg disanja. Također se preporučuju pojačano konzumirati za vrijeme trudnoće zbog boljih funkcija u djece. Vitamin B9 smanjuje tlak te razine homocisteina što znači da pomaže i u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti.
Kako uzgojiti jagode?
Da biste napravili domaći pekmez od jagoda, najbolje bi bilo uzgojiti ih u vlastitom dvorištu ili vrtu. Prilikom sadnje možete birati hoćete li koristiti sorte koje dozrijevaju jednom dva puta u godini ili mjesečarke koje dozrijevaju od kraja svibnja do kraja jeseni. Jagode za pekmez od jagode se može uzgajati na otvorenom ili u stakleniku.
Najviše vole temperature između 20 i 24°C, a smrzavaju se kada su temperature već ispod -5°C. Vole vlažno tlo jer se sade u gustom sklopu i imaju veliku lisnu masu zbog čega im voda pomaže u rastu. Potrebno ih je navodnjavati pri početku cvjetanja, tijekom zrenja i po završetku berbi. Sada se na razmaku od oko 30 centimetara i to u gredice, a najbolje će uspjeti ako se tlo prekrije crnom folijom.
Za jagode je najpovoljniji položaj bez vjetra i s mnogo sunca. Ako ih želite zaštiti da biste imali što ukusniji pekmez od jagoda uz njih posadite češnjak, luk, timijan, grah, metvicu i kadulju kako bi ih zaštitili od nametnika i štetnika.
Čuvanje voća za pekmez od jagoda
Ako niste u mogućnosti odmah raditi pekmez od jagoda, možete ih pospremiti na temperaturu od 0°C i to u drvenim posudama. Da bi duže izdržale nabolje bi bilo da su posude otvorene, ali da se voće nalazi u tamnijoj prostoriji. Prije spremanja ih nemojte prati.
Oprane jagode bi bilo bolje držati u hladnjaku, a takve možete i zamrznuti.
Recept za pekmez od jagoda
Pekmez od jagoda idealno pristaje u brojnim desertima, a bez problema se može jesti sam uz palačinke ili tost. Jagode su inače malo kiselije voće pa po želji pri izradi pekmeza od jagoda možete dodati i malo šećera. Domaći pekmez od jagoda bilo bi poželjno raditi dok su jagode zrele, ali možete ga pripremati i od zamrznutih jagoda.
Međutim, budite spremni da u tom slučaju nećete dobiti puninu okusa koji biste dobili s domaćim jagodama.
Za recept za pekmez od jagoda će vam trebati oko dva kilograma jagoda kako biste dobili dovoljnu količinu za par obroka. U nastavku donosimo nekoliko recepata za pekmez od jagoda.
Domaći pekmez od jagoda
Za ovaj, najjednostavniji recept za pekmez od jagoda trebat će vam samo tri sastojka:
– 2 kilograma domaćih očišćenih jagoda
– 300 grama šećera
– sok jednog limuna
Priprema:
Jagode očistite i narežite na manje komade. Tada ih stavite u posudu za kuhanje i pomiješajte s šećerom i sokom limuna. Dodajte malo vode u posudu i onda na laganu vatru.
Ostavite da se lagano kuhaju uz često miješanje. Kuhanje na laganoj vatri bi trebalo trajati oko 90 minuta, a znat ćete da je gotov kada je dosta gust i kremast. Na kraju više ne bi smjelo biti komadića šećera.
Pripremite sterilizirane staklenke i dok je pekmez od jagode vruć, ulijte ga i zatvorite staklenku. Dok se ne ohladi ga držite na sobnoj temperaturi, a onda prebacite u tamniju i hladniju prostoriju.
Pekmez od jagoda sa želeom
Ako želite pripremiti brzi pekmez od jagoda, prilikom pripreme možete dodati žele ili želin kako bi se pekmez bolje stisnuo. Na ovaj način ga možete kraće kuhati te nije potrebno dodavati toliko šećera. Prije se nije koristila želatina već se stavljalo više šećera kako bi se masa bolje zgusnula.
Potrebni sastojci:
– kilogram očišćenih jagoda
– 100 grama
– želin / želatina u vrećici
– (postoje i kombinacije želatina i šećera, a onda ne trebate dodatno staviti šećer, a na vrećici obično piše koji je omjer voća i želatine kako bi dobili optimalan rezultat)
Priprema:
Jagode očistite i narežite na komadiće. Ako želite možete ih usitniti do kraja u blenderu. Stavite ih u lonac za kuhanje. U manjoj posudi pomiješajte želin i šećer (ako nije navedeno na vrećici obično je potrebno oko dvije žlice šećera). Čim ste promiješali želin i šećer dodajte to u jagode i na laganu vatru. Polako pojačavajte vatru i stalno miješajte. Pojavljivat će se pjena na vrhu lonca koju možete i ne morate micati. Ako je ostavljate, pekmez od jagoda će biti čvršći.
Kada pekmez zavrije još ga kratko kuhajte, a onda maknite s vatre i tako vrućeg prebacite u sterilizirane staklenke. Kuhanje bi trebalo trajati oko 30 minuta. Kada ste prebacili pekmez od jagoda u staklenke, dobro ih zatvorite i nakon hlađenja prebacite u tamnu i hladnu prostoriju.
Pekmez od jagoda i vanilije
Ako želite da vaš pekmez od jagode bude još ukusniji, možete dodati ekstrakte ili mahunu vanilije. Ovakav će još bolje odgovarati kao zasebno jelo uz tost, ali će i kolačima od pekmeza od jagode dati poseban okus.
Da bi pekmez dobio okus vanilije možete koristiti ekstrakt, mahunu vanilije ili vanilin šećer.
Potrebni sastojci:
– kilogram jagoda
– 250 grama šećera
– 3 vanilin šećera
– sok jednog limuna
Priprema:
Jagode operite, očistite i narežite na kockice, a po želji ih sameljite u blenderu. Stavite ih kuhati uz malo vode na laganoj vatri. Nakon 15-ak minuta dodajte šećer, vanilin šećer i sok jednog limuna. Kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje. Ako se pekmez od jagode uopće nije zgusnuo niti nakon 30 minuta, možete dodati malo želina.
Kada krene vriti, maknite s vatre i tako vruć pekmez prebacite u sterilizirane staklenke.
Ovakav pekmez od jagode možete koristiti kao desert ili dodatak kolačima.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!