Sarmice od patlidžana u umaku od rajčice.
Sastojci:
– 2 plava patlidžana
-sol, papar
– maslinovo ulje
Za punjenje:
– 400 g mljevenog mesa
– 1 glavica crvenog luka
– 4 češnja češnjaka
– 200 g šampinjona
– sol, papar, suhi biljni začin
– 500 ml umaka od rajčice
– 100 g mozzarelle
– peršin, majčina dušica
– maslinovo ulje
Priprema:
Plavi patlidžan oprati, izrezati na osam dijelova oko jedan centimetar debljine. Sve dijelove posoliti i ostaviti bar pola sata da odstoji. Isprati pod mlazom hladne vode i osušiti kuhinjskim papirom.
Svaki dio malo posoliti, popapriti, posuti začinima i preliti s malo maslinovog ulja, to isto uraditi i s druge strane i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Ispeći ih na gril tavi, ali samo da omekšaju. Ostaviti ih da se ohlade.
Izdinstati manju glavicu crvenog luka, dodati 2 češnja sitno isjeckanog češnjaka, naliti umak od rajčice i kuhati dok se malo ne zgusne. Popapriti, posoliti i dodati začinske biljke, origano ili bosiljak, ali i malo šećera i ostaviti sa strane.
U veću tavu staviti dvije žličice maslinovog ulja, dodati sitno isjeckan luk i pržiti dok ne omekša. Za to vreme očistiti šampinjone i isjeckati ih na sitnije kockice, dodati luku i pržiti ih dok ne ispuste tekućinu.
Dodati već proprženo mljeveno meso i preostali češnjak i još malo pržite sve zajedno. Posoliti, popapriti, dodati suhi biljni začin.
U posudu za pečenje sipati polovinu umaka na dno i žlicom rasporediti.
Na tanjur staviti komad patlidžana, staviti jednu punu žlicu punjenja od mesa, preko staviti malo naribane mozzarelle i zaviti u rolicu. Staviti u posudu preko umaka. Tako uraditi i s preostalim patlidžanom.
Ostatak umaka preliti preko sarmica i posuti naribanim sirom, pokriti alufolijom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, otkriti i peći još desetak minuta, posuti s još malo sira, vratiti nazad u pećnicu da se sir otopi.
Ispečeno posipati sjeckanim peršinom i poslužiti.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!