Vanilin kiflice u vrijeme Božića peku gotovo svi.
Da bi valjale one moraju biti prhke i topiti se u ustima, nikako ne smiju biti tvrde. Tajna takvih slasnih kiflica je u tome da se u tijesto ne stavlja jaje jer će ga ono dodatno stvrdnuti.
Važno je i da ovo tijesno ne gnjavite predugo rukama, nego da kiflice oblikujete brzo kako tolina vaših ruku ne bi otopila maslac u tijestu, zbog čega bi se kiflice moge “arzliti” dok se peku. Najbolje je da tijesto držite na radnoj površini, a ako su vam ruke tople, da ih prije oblikovanja operete hladnom vodom. Ako vam se, pak, čini da se maslac krenuo topiti, tijesto nakratko vratite u hladnjak.
Sastojci:
250 g glatkog brašna, 100 g oraha, 50 g šećera u prahu, 2 vrećice vanilin šećera, 210 g hladnog maslaca
Priprema:
Od sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena da odstoji. Oblikujte rukama kuglicu od tijesta, a onda je između dlanova razvucite i oblikujte u obliku kiflica.
Tako pripremljene kiflice stavite na papir za pečenje i pecite ih 8-10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.
Nakon što se kiflice ispeku ostavite ih malo da se ohlade pa ih zatim oprezno, dok su još mlake, uvaljajte u šećer u prahu, piše Stil.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare