Ima nešto posebno u turskoj kavi. No, iako svatko ima svoj način pripreme, ponekad napravimo neke greške koje ubiju njen okus.
Prije svega, dobra turska kava zahtijeva kvalitetnu mješavinu, stoga ne štedite na njoj – pijte je iz užitka, a ne iz nužde!
Drugo, malo tko zna da za tursku kavu voda ne treba odmah proključati. Voda se u džezvi zagrijava do pred ključanje, pa se skloni sa štednjaka.
Dio vode se ulije u šalicu, a u ostatak se doda kava (jedna izdašna žličica za svaku šalicu ili više ako su šalice veće ili volite jako jaku kavu).
Miješajte da nema grudica, pa vratite na vatru i kada dođe do ruba, opet maknite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Ponovno stavite na vrući štednjak i pustite da prokuha, piše krstarica.com.
Maknite sa štednjaka, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode. Tada je kava spremna za posluživanje!
Osnovne greške pri pripremi kave:
- Previše miješanja ubija okus
- Dopuštanje da se nekoliko puta digne do vrha uništava pjenu i mijenja okus kave
- Miješanje nakon što je kava skuhana, prokuhana i maknuta sa štednjaka također će promijeniti okus
- Ako volite dodati šećer, najbolje ga je dodati dok je voda u kuhalu hladna, prije dodavanja i kuhanja kave.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare