Palenta je savršen obrok za doručak, jer je lagana, daje vam snagu i osjećaj sitosti za ostatak napornog dana.
Iako je nekada bila često na stolu, sada je pomalo zaboravljena, ali nikad nije kasno ponovno je uvrstiti u svoj jelovnik.
Predstavlja vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruzne krupice, a možete je pronaći u vrećicama i raznim pakiranjima, a priprema se na bezbroj načina.
Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan učinak na opće zdravlje ljudi. Palenta ne sadrži gluten pa je pogodna za sve one koji se susreću s preosjetljivošću na gluten, zasitna je i preporučljiva za sve uzraste.
Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a te zdrave masnoće zaslužne su za bolji rad naših crijeva. Kukuruz također sadrži velike količine fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima vrlo malo kalorija pa je idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najučinkovitijih namirnica koje se preporučuju za konzumaciju, jer se priprema brzo i jednostavno, okus joj je vrlo blag i ugodan, zasitan je i ne stvara osjećaj težine u želucu.
Palentu bismo trebali konzumirati barem jednom tjedno, jer čisti crijeva i ubrzava metabolizam. Za pripremu je potrebno samo pet minuta.
Za jednu porciju prokuhajte dva dl vode, dodajte žlicu soli i žlicu masti ili ulja. Kad voda prokuha maknite sa štednjaka i dodajte dvije i pol žlice palente. Miješajte na nižoj temperaturi dvije do tri minute. U palentu možete dodati sir, vrhnje, sjemenke lana, suncokreta, ajvar, a možete je preliti toplim mlijekom, piše krstarica.com.
Savjet: Prilikom miješanja preporučljivo je koristiti drvenu žlicu, zbog same oksidacije do koje može doći korištenjem metalne žlice.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!