Spektakl Phie Menard na 53. Bitefu

Kultura 24. kol 201908:36 > 08:37
Pixabay (ilustracija)

Međunarodni kazališni festival 53. Bitef, koji se održava od 17. do 26. rujna u Beogradu, kao jednu od najzanimljivijih predstava najavljuje projekt "Nemoralne priče – 1. dio: Kuća majka" Compagnie Non Nova iz Nantesa u Francuskoj, koja je na programu 22. rujna u halama Luke Beograd.

Nastavljajući tradiciju izvođenja predstava izvan tradicionalnih teatarskih prostora, na lokacijama koje nisu prvobitno ili primarno predviđene za kazališne događaje, 53. Bitef odlučio je čitav drugi dio festivalskog programa preseliti u Luku Beograd, koja će tako od 22. do 26. rujna postati središnje mjesto izvođenja svih predstava glavnog, ali i pratećih programa festivala.

Kako se ističe u najavi, jedna od predstava za koje vlada poseban interes je projekt “Nemoralne priče – 1. dio: Kuća majka” Compagnie Non Nova iz Nantesa u Francuskoj, kojim se 22. rujna službeno otvara drugi dio festivalskog programa, te u okviru njega, nastup istaknute francuske konceptualne umjetnice i performerice s iskustvom u cirkusu, Phie Menard.

Performans-instalaciju “Nemoralne priče – 1. dio: Kuća majka” Menard je kreirala u suradnji s Jean-Lucom Beaujaultom i po narudžbi jedne od najvećih likovnih manifestacija u Europi – Documenta.

Phia Menard, potpuno sama na sceni, u gotovo prirodnoj veličini gradi konstrukciju od kartona koja predstavlja antički hram i koja se počinje natapati vodom te propada istog trenutka čim je dovršena.

“Prilično izravna scenska metafora raspada osnova zapadne civilizacije obogaćena je izuzetnom kvalitetom izvedbe te jakim čulnim i emocionalnim djelovanjem koje izaziva borba čovjeka s materijalom i uništavanje rezultata ljudskog rada, što ovu predstavu svrstava u red ‘najspektakularnijih’ koje će publika 53. Bitefa imati prilike vidjeti”, poručuju organizatori.

Međunarodni kazališni festival 53. Bitef održat će se od 17. do 26. rujna u Beogradu. U glavnom programu festivala čiji je tematski fokus na kazalištu koje se bavi raspadom zajednice na svim razinama (od političke do partnerske) i mogućnošću njene obnove, bit će izvedeno dvanaest predstava iz Francuske, Njemačke, Belgije, Srbije, Slovenije, Nigerije i Brazila, dok iz Hrvatske dolazi predstava “Mladež bez boga” Boruta Šeparovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram.