"Alkestida" prvi ovosezonska premijera dubrovačkog Kazališta Marina Držića

Kultura 09. ruj 201914:03 > 14:05
Pixabay (ilustracija)

Prva ovosezonska premijerna predstava u dubrovačkome Kazalištu Marina Držića je Euripidovo djelo "Alkestida" u adaptaciji i dramaturgiji Lade Kaštelan i u režiji Livije Pandur bit će izvedena u subotu, 14. rujna, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare te kazališne kuće.

Redateljica Livija Pandur istaknula je tom prilikom kako je Lada Kaštelan napisala novi tekst i autorsku adaptaciju prema Euripidovu djelu koje je utjecalo na mnogobrojne literate i jednako je zanimljivo i danas.

“Ovakvo čitanje ‘Alkestide’ je sasvim novo, gledano s osobnim iskustvom kao suvremena priča koja se tiče današnjice. Sofoklo je pisao o ljudima kakvi bi trebali biti, a Euripid o ljudima kakvi jesu. ‘Alkestida’ i danas govori o temama koje nas, baš kao i prije 2500 godina, jednako zanimaju. Glumci su se u svemu pokazali fantastični i slijedili su priču. Stvorena je jako zanimljiva mreža odnosa”, rekla je Pandur i dodala kako joj je bio užitak raditi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

“Ansambl je pokazao fantastičnu spremnost i strast prema kazalištu. Dubrovačko je kazalište na čelu s ravnateljem Paulom Tišljarićem napravilo korak prema visokom profesionalizmu koji na našim prostorima nije tako čest”, zaključila je Pandur.

Glumica Katarina Stegnar, prvakinja Slovenskoga mladinskog gledališča, istaknula je ponos zbog ostvarene kombinacije glume, glazbe, svjetla, kostimografije, scenografije, predanosti i profesionalizma.

“Tako nešto se vrlo rijetko dogodi i vidi, a uz to, bitno mi je da su svi ti elementi ujednačeni. Svi smo ovisni jedni o drugome. Ostvaren je jako lijep kolektivni rad. Nosim naslovnu ulogu, ali bez kolektiva sam ništa”, rekla je Stegnar.

Među glumcima su Katarina Stegnar, Igor Kovač, Zdeslav Čotić, Glorija Šoletić, Mirej Stanić, Nika Lasić, Vini Jurčić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Beribaka.

U autorskom timu su Livija Pandur (režija), Lada Kaštelan (adaptacija, dramaturgija), Sven Jonke – Numen (scenografija), Danica Dedijer (kostimografija), Primož Hladnik i Boris Benko – Silence (glazba), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla), Irena Kraljić (asistencija scenografa), Mateja Kokol (asistentica redateljice) i Aljoša Rebolj (fotografija).

Pretpremijera predstave najavljena je za petak ,13. rujna, a reprizne izvedbe slijede 15., 19., 20. i 21. rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.