Zbog ovih razloga se debljate bez obzira na dijetu
Stručnjaci uvijek tvrde da je tjelesna težina pitanje toga koliko kalorija unosimo i koliko trošimo, no nije baš u potpunosti tako – ponekad postoje i nepoznati čimbenici koji utječu na to gubimo li ili dobivamo kilograme.
Aditivi koji služe za očuvanje boje, okusa ili teksture prerađene hrane mogu izazvati metaboličke promjene u našem organizmu – od gubitka otpornosti na glukozu do pretilosti.
Prema novim istraživanjima obavljenim u američkoj Georgiji, kemikalije koje se nalaze u aditivima kod glodavaca koji imaju genetsku predispoziciju upalnim bolestima želuca povećale su učestalost metaboličkih problema. Znanstvenici pretpostavljaju da aditivi štete stijenci želuca te tako omogućavaju lošim bakterijama kontakt sa stanicama želuca, zbog čega nastaje upala te promjene u metabolizmu.
Kako se zaštititi: Iako se radi tek o ranom istraživanju, uvijek je dobra ideja (ne samo zbog ovog primjera) čitati što se nalazi u kojoj namirnici. U idealnim uvjetima ono što piše na etiketi onoga što kupujete trebalo bi zvučati kao nešto što sami možete napraviti u svojoj kuhinji.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Coloradu u Boulderu su otkrili kako osobe koje rade noćne smjene troše manje kalorija tijekom 24 sata od onih koji rade uobičajenu dnevnu smjenu. Ta mala razlika lako može dovesti do neočekivanog debljanja, čak i bez povećanja unosa kalorija. Ukratko, kad remetimo svoj prirodni bioritam, normalan unos hrane nam može početi biti pretjeran jer nam se usporava metabolizam
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas