Kakav bi to bio praznik rada bez dobrog graha? Možda mislite da je jednostavno skuhati fino varivo od ove cijenjene mahunarke, ali to ipak nije tako. Donosimo vam listu grešaka koje najčešće radimo kod kuhanja graha.
1.Kuhate ga predugo ili prekratko – Kuhanje graha prava je mala gastro ‘znanost’ jer vam nitko ne može točno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah.
2. Ne namačete dovoljno dugo suhi grah – Staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći.
3. Ne stavljate dovoljno povrća – Upravo ono daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na povrću.
4. Stavljate previše suhog mesa – Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa.
5. Pretjerujete sa začinima – To se prije svega odnosi na sol, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa, piše zadovoljna.hr.