Sve češće se ponavljaju upozorenja o štetnosti šećera i napuci stručnjaka kako ga je potrebno izbjegavati.
Neumjerenost u jelu prijeti našem zdravlju rizikom od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu. Nedavna istraživanja pokazala su da veći utjecaj na to ipak ima unos šećera nego prekomjerna količina hrane.
Neke vrste šećera su manje štetne
Šećera ima u voću, povrću i mliječnim proizvodima i ti su šećeri zdraviji od onih koji se dodaju raznim proizvodima kako bi im se poboljšao okus.
Čitajte deklaracije
Većina industrijskih prerađenih namirnica sadrži dodatni šećer. Čitajte deklaracije proizvoda i provjerite koliko je i kojeg šećera ili zaslađivača sadržano u određenom proizvodu prije kupnje.
“Prirodno” ne znači i bez šećera
Rijetko tko od nas pojede velike količine voća i na taj način u organizam unese veće količine šećera, ali kada je riječ o sokovima i sušenom voću, to je “druga pjesma”. Umjetni voćni sokovi “bombardirat će nas” šećerom, ali nam neće dati vlakna koja su nam potrebna za kvaitetniju probavu. To za posljedicu ima taloženje kalorija u masnoće, piše Večernji list.