Oglas

Kuharska tajna

Ako preskačete ovo prije pečenja, krumpir vam nikad neće biti savršeno pripremljen

author
N1 Info
27. srp. 2025. 09:31
pečeni krumpir, marinirani, hrana, prilog
Shutterstock

Postoji korak koji biste trebali dodati kad pripremate pečeni krumpir – i to je korak na koji mnogi ne pomisle prilikom pripreme.

Oglas

Pečeni krumpir je osnovni dio mnogih domaćih obroka, poput nedjeljnog pečenja, a mnoga kućanstva imaju svoj jedinstveni način pripreme.

No postoji česta pogreška koju mnogi ljudi čine kad pripremaju pečeni krumpir – i vjerojatno toga nisu ni svjesni. Stručnjaci su podijelili glavne savjete za pripremu savršeno pečenog krumpira, a uključuju upravo ovaj često preskočeni korak, piše Express.

Uobičajeno je da se krumpir najprije kratko prokuha prije pečenja. To im pomaže da iznutra postanu mekani i pahuljasti prije nego što dobiju hrskavu koricu u pećnici. No postoji još jedna stvar koju biste trebali učiniti prije nego što krumpir stavite u pećnicu nakon kuhanja.

Prema mnogim kuharima, trebali biste pustiti da se krumpir osuši na pari nakon što je kuhan, a prije nego što ide u pećnicu, jer to uvelike doprinosi onoj hrskavoj teksturi koju želimo kod pečenog krumpira. Ovo je korak na koji možda nikada niste pomislili, ali zapravo je vrlo važan ako želite najbolji rezultat.

Angela Nilson, koja dijeli recepte na portalu BBC Good Food, objasnila je koliko je sušenje na pari važno kada se priprema pečeni krumpir. Otkrila je da krumpir treba sušiti na pari najmanje 15 minuta.

To znači da, kad ih izvadite iz lonca, trebate pustiti da krumpir stoji 15 minuta, što bi trebalo biti dovoljno da prestane ispuštati paru i postane dovoljno hladan za rukovanje. Razlog za to je razina vlage.

Želite da se dio te vlage oslobodi kako bi krumpir postao hrskaviji u pećnici. Ovo je jednostavan način da postignete najbolje rezultate – samo uz malo strpljenja i dodavanjem dodatnih 15 minuta u postupak.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama