Bademi su prava riznica hranjivih materijala. Oni su bogati vitaminima i mineralima, a u manjim količinama i zdravim mastima. Prije svega, veoma su ukusni.
Ali prije nego se prepustite njihovim čarima, važno je da ih ostavite natopljene u vodi preko noći.
Postoji nekoliko razloga zašto je potapanje badema u vodi preko noći dobro – od okusa do povećanja njihove nutritivne vrijednosti. Natopljeni bademi su mnogo ukusniji od suhih što ćete primijetiti ako ih probate nakon što su samo 20 minuta bili u vodi.
Glavni razlog leži u činjenici da ova praksa smanjuje količinu polifenola i kiselina u ljusci badema, koji mogu smanjiti apsorpciju nekih hranjivih tvari. Posebno osjetljive osobe mogu čak imati i crijevne probleme zbog unosa velikih količina polifenola, koji se, između ostalog, nalaze i u čaju.
Iz vlažnih badema tijelo će bolje apsorbirati sve hranjive tvari, a oni će biti i probavljiviji nego inače. Pored toga, kada se namoče, bademi počinju klijati, što značajno povećava njihovu količinu hranjivih tvari.
Kako pripremiti bademe?
Bademe možete čuvati u vodi 20 minuta ili nekoliko sati, ali je najbolje 24 sata.
Otprilike 250 grama badema stavite u staklenu teglu s poklopcem i prelijte ih toplom vodom. Posije 12 sati promijenite vodu i ostavite ih u tegli još 12 sati. Teglu možete čuvati i u frižideru. Poželjno je i da dodate jednu do dvije žličice soli nakon promjene vode, prenosi City Magazine.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!