Nastala je u sjevernoj Italiji i selima ove regije, pravi se od kukuroznog griza i najjednostavnije je jelo na svijetu. Palentu danas možete kupiti u vrećici i pripremati je na različite načine.
Osnovni sastojak ovog jela, koje je itekako poznato i u našim krajevima, je kukuruzni griz. On se miješa s ključalom vodom i tako nastaje jelo koje su obožavali naši stari, a i mi bi se trebali voditi njihovim primjerom jer je u pitanju vrlo zdravo jelo.
Palenta čisti crijeva, ubrzava metabolizam i sasvim je nepotrebno naglašavati koliko je bolji izbor od npr. peciva iz pekare. Trebali bismo je jesti barem jednom tjedno, navodi Krstarica.
Kako pripremiti palentu?
Recept
Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, pola žličice soli i žličicu masti ili ulja. Kad voda provrije, maknite je sa štednjaka i dodajte dvije i pol žlice palente. Miješajte na nižoj temperaturi dvije do tri minute.
Palenti možete dodati sir, kajmak, sjemenke lana ili suncokreta, ajvar…
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!