Oglas

Ne bacajte koru od jabuke, možete je iskoristiti na više načina

author
N1 Info
29. svi. 2022. 22:32
jabuka
Pixabay | Pixabay

Kora od jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak koječemu. Stoga idući put kad jedete jabuku, sačuvajte koru i iskoristite je drugi put.

Oglas

Napravite zdravi čips


Kore od jabuka ostale nakon priprema slastica lako se mogu pretvoriti u ukusan čips. Pomiješajte ih sa malo maslaca pa dodajte mrvicu soli, cimet i šećer. Poslažite ih na masni papir i pecite na 200 stupnjeva oko 12 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Kada su gotove ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih posipajte sa još malo mješavine cimeta i šećera pa poslužite.

Odlične su kao topli napitak


Stavite ih u kipuću vodu, zajedno sa štapićem cimeta pa malo prokuhajte i procijedite. Dodajte malo meda i dobili ste odličan čaj. Na sličan način radi se i kompot, samo u tom slučaju kuhane kore ne bacate već poslužite zajedno sa tekućinom.

Ubacite ih u smoothie


Kora od jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smoothiejima. Osim toga, dat će im pomalo slatkast okus. Imate li više kora od jabuka nego ih možete iskoristiti, stavite ih u zamrzivač i vadite po potrebi.

Odlično idu i u salate


Izrežite kore od jabuka na tanke trakice i dodajte ih u sezonsku salatu jer, osim što su zdrave, salati će dati jedan fini okus. Odlično idu uz zelenu salatu, kupus, ciklu...

Napravite jabučni ocat


U staklenku stavite ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litru vode se stavi otprilike trećina šalice šećera. Staklenku prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.

Nakon otprilike tjedan dana tekućina postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u staklenku pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri tjedna. Znat ćete da je jabučni ocat gotov kada se pojave mjehurići u tekućini. Jabučni ocat čuvajte na hladnijem mjestu.

Očistite aluminijsko suđe


Stavite kore od jabuka u vodu i prokuhajte - najprije neka provrije pa smanjite temperaturu i kuhajte ih na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i tekućinom očistite aluminijsko posuđe. Naime, kiselina iz jabuke uklonit će mrlje s aluminija.

Punite palačinke njima


Sitno nasjeckajte kore od jabuka, pomiješajte ih sa cimetom i šećerom, dodajte malo soka od limuna pa time punite palačinke. Jabuke će desertu dati okus nalik piti od jabuka. Istu mješavinu možete staviti i u muffine prije pečenja ili poslužiti na svježe napravljenim vaflima, prenosi 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama