Kora od jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak koječemu. Stoga idući put kad jedete jabuku, sačuvajte koru i iskoristite je drugi put.
Napravite zdravi čips
Kore od jabuka ostale nakon priprema slastica lako se mogu pretvoriti u ukusan čips. Pomiješajte ih sa malo maslaca pa dodajte mrvicu soli, cimet i šećer. Poslažite ih na masni papir i pecite na 200 stupnjeva oko 12 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
Kada su gotove ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih posipajte sa još malo mješavine cimeta i šećera pa poslužite.
Odlične su kao topli napitak
Stavite ih u kipuću vodu, zajedno sa štapićem cimeta pa malo prokuhajte i procijedite. Dodajte malo meda i dobili ste odličan čaj. Na sličan način radi se i kompot, samo u tom slučaju kuhane kore ne bacate već poslužite zajedno sa tekućinom.
Ubacite ih u smoothie
Kora od jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smoothiejima. Osim toga, dat će im pomalo slatkast okus. Imate li više kora od jabuka nego ih možete iskoristiti, stavite ih u zamrzivač i vadite po potrebi.
Odlično idu i u salate
Izrežite kore od jabuka na tanke trakice i dodajte ih u sezonsku salatu jer, osim što su zdrave, salati će dati jedan fini okus. Odlično idu uz zelenu salatu, kupus, ciklu…
Napravite jabučni ocat
U staklenku stavite ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litru vode se stavi otprilike trećina šalice šećera. Staklenku prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.
Nakon otprilike tjedan dana tekućina postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u staklenku pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri tjedna. Znat ćete da je jabučni ocat gotov kada se pojave mjehurići u tekućini. Jabučni ocat čuvajte na hladnijem mjestu.
Očistite aluminijsko suđe
Stavite kore od jabuka u vodu i prokuhajte – najprije neka provrije pa smanjite temperaturu i kuhajte ih na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i tekućinom očistite aluminijsko posuđe. Naime, kiselina iz jabuke uklonit će mrlje s aluminija.
Punite palačinke njima
Sitno nasjeckajte kore od jabuka, pomiješajte ih sa cimetom i šećerom, dodajte malo soka od limuna pa time punite palačinke. Jabuke će desertu dati okus nalik piti od jabuka. Istu mješavinu možete staviti i u muffine prije pečenja ili poslužiti na svježe napravljenim vaflima, prenosi 24sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!