
Tikvice su nezaobilazne u mediteranskoj i ljetnoj kuhinji, ali često se dogodi da završite s beživotnim i vodenastim jelom.
Oglas
Ovaj vodič donosi devet najčešćih pogrešaka koje mijenjaju teksturu i okus tikvica, kao i savjete kako ih pripremiti savršeno.
Pogrešan izbor tikvica
Manje tikvice su nježnije i imaju manje sjemenki, dok veće često sadrže više vode i tvrđe sjemenke. Birajte srednje velike, svijetlozelene tikvice bez vidljivih oštećenja za najbolje rezultate.
Nepravilno skladištenje
Tikvice treba čuvati u ladici za povrće u hladnjaku, gdje mogu ostati svježe do tjedan dana. Na sobnoj temperaturi brzo gube vlagu i postaju spužvaste.
Nepravilna priprema prije kuhanja
Zbog visokog sadržaja vode, kašaste tikvice nastaju kad ne izbacite višak tekućine. Naribajte ih, posolite i ostavite 15–20 minuta, zatim ocijedite, isperite i osušite papirnatim ubrusom.
Predugo kuhanje
Tikvice su osjetljive na toplinu i lako postanu previše mekane. Pržite ih brzo na visokoj temperaturi, pecite u pećnici ili na roštilju kako biste sačuvali hrskavost i intenzivan okus.
Nedostatak začina
Tikvice imaju blag okus koji traži začine i svježe bilje. Dodajte češnjak, limunov sok, sol, papar ili peršin kako biste pojačali aromu i izbjegli neutralnost.
Pogrešna kombinacija sastojaka
Teški umaci mogu ugušiti nježnu aromu tikvica. Kombinirajte ih s laganim proteinima poput ribe ili piletine, tjesteninom ili rižom, i izbjegavajte kompaktne, masne preljeve.
Previše ulja
Tikvice brzo upijaju masnoću, pa koristite minimalnu količinu ulja za prženje ili pečenje. Po želji dodajte još malo tijekom kuhanja, umjesto da ih natopite s puno masnoće.
Zanemarene tehnike pripreme
Osim pečenja i kuhanja, tikvice su izvrsne sirove u salatama, na roštilju, u složencima ili čak u obliku rezanaca ("zoodles"). Eksperimentirajte s različitim pristupima kako biste otkrili omiljeni način.
Neujednačeno rezanje
Trud kod rezanja izravno utječe na ravnomjerno pečenje i teksturu. Narežite tikvice na jednake ploške ili kocke kako bi se ravnomjerno skuhale i zadržale idealnu teksturu, piše portal Krstarica.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas