Ljudi koji sudjeluju u dijeti s povremenim postom mogu biti skloniji smrti uzrokovanoj srčanim oboljenjima, otkrili su istraživači.
Oni koji su jeli samo unutar osam sati dnevno, pridržavajući se vremenski ograničenog rasporeda prehrane, imali su 91 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti od onih koji su se pridržavali normalnog rasporeda, prema preliminarnom istraživanju predstavljenom u Epidemiology and American Heart Association. Prevention Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024 u Chicagu.
Ovo otkriće je neočekivano, budući da je ranijim studijama utvrđeno da povremeni post poboljšava krvni tlak, razinu glukoze u krvi i kolesterola, prenosi Newsweek.
Povremeni post je obrazac prehrane koji se mijenja između razdoblja posta i jedenja. Postoji nekoliko metoda isprekidanog posta, ali najčešći uključuju metodu 16/8, koja uključuje post 16 sati svaki dan i ograničavanje prozora prehrane na 8 sati, te metodu 5:2, koja uključuje normalno jedenje pet dana u tjednu i ograničite unos kalorija na 500-600 kalorija dva dana koja nisu uzastopna.
“Ograničavanje dnevnog vremena za jelo na kratko razdoblje, poput 8 sati dnevno, postalo je popularno posljednjih godina kao način mršavljenja i poboljšanja zdravlja srca”, autor studije Victor Wenze Zhong, profesor epidemiologije i biostatistike u Šangaju Jiao Tong University School of Medicine u Šangaju, Kina, stoji u priopćenju. “Međutim, dugoročni zdravstveni učinci vremenski ograničene prehrane, uključujući rizik od smrti zbog bilo kojeg uzroka ili kardiovaskularne bolesti, nisu poznati.”
Međutim, ovo je istraživanje uključivalo analizu podataka više od 20 tisuća odraslih osoba diljem SAD-a i otkrilo je da oni koji su bili na dijeti 16/8 povećavaju rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 91 posto, u usporedbi s onima koji su bili na redovnoj neprekidnoj dijeti.
Otkrili su da za osobe s postojećom kardiovaskularnom bolešću jedenje između 8 i 10 sati dnevno dovodi do 66 posto većeg rizika od smrti od srčanih bolesti ili moždanog udara, te da vremenski ograničena prehrana ne smanjuje ukupni rizik od smrti od bilo kojeg uzrok.
Istraživači su također otkrili da ljudi sa srčanim bolestima ili rakom imaju veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i da ljudi s rakom koji jedu više od 16 sati dnevno imaju manji rizik od smrtnosti.
“Ključno je za pacijente, osobito one s postojećim srčanim oboljenjima ili rakom, da budu svjesni povezanosti između 8-satnog razdoblja prehrane i povećanog rizika od kardiovaskularne smrti. Nalazi naše studije potiču oprezniji, personalizirani pristup preporukama o prehrani, osiguravajući da su usklađeni sa zdravstvenim stanjem pojedinca i najnovijim znanstvenim dokazima,” rekao je Zhong. “Iako je studija identificirala povezanost između 8-satnog prozora jedenja i kardiovaskularne smrti, to ne znači da je vremenski ograničena prehrana uzrokovala kardiovaskularnu smrt.”
Neka ograničenja ove studije uključuju činjenicu da su ljudi sami prijavili svoj raspored prehrane, što znači da na te podatke može utjecati pacijentovo pamćenje. Analiza također nije uključivala faktore poput trajanja jela, pa čak ni uzroka smrti.
Istraživači se nadaju da će dodatno ispitati zašto vremenski ograničena dijeta može utjecati na kardiovaskularne ishode. Također žele istražiti postoji li ovaj trend u cijelom svijetu.
“Rezultati navedeni u ovom sažetku konferencije prilično su upečatljivi i sugeriraju da bi oni koji slijede ‘vremenski ograničenu prehranu’ mogli imati dvostruko veći rizik od kardiovaskularne smrti. To bi dovelo u pitanje uobičajenu zdravstvenu dobrobit ove popularne dijete,” reako je Baptiste Leurent, izvanredni profesor medicinske statistike na UCL-u koji nije bio uključen u studiju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!