Kelj je povrće koje se ističe svojom svestranošću te snažnim nutritivnim sastavom bogatim vitaminima A, C i K, vlaknima i antioksidansima.
Može smanjiti rizik od makularne degeneracije
Kelj je prirodan izvor karotenoida. Lutein, jedan od karotenoida, može pomoći u zaštiti očiju od razvoja stanja poznatog kao makularna degeneracija, piše Health.
Makularna degeneracija znači gubitak vida u središtu vašeg vidnog polja.
Neki podaci pokazuju da su koncentracije luteina u plazmi i makularnom pigmentu značajno porasle nakon svakodnevnog konzumiranja ekstrakta kelja tijekom četiri tjedna. Drugi podaci pokazuju da je veća koncentracija luteina u plazmi povezana s 37% manjim rizikom od makularne degeneracije.
Stoga, dodavanje kelja prehrani može pozitivno utjecati na zdravlje vaših očiju, smanjujući rizik od stanja poput makularne degeneracije.
Štiti srce
Bolest srca najčešći je uzrok smrti odraslih muškaraca i žena u SAD-u. Uključivanje kelja u prehranu može štititi zdravlje vašeg srca, posebno ako je uključen u općenito zdravu prehranu za srce.
Jedno istraživanje je procijenilo kako sok od kelja, kao dodatak prehrani utječe na rizik od koronarne bolesti arterija kod 32 muškarca s visokim kolesterolom. Sudionici su konzumirali 150 mililitara (mL) soka od kelja dnevno tijekom 12 tjedana.
Zaključak istraživanja bio je da redovito uzimanje soka od kelja može imati pozitivan utjecaj na razinu kolesterola u krvi.
Smanjuje rizik od određenih vrsta raka
Iako konzumiranje kelja neće nužno biti čarobni lijek za život bez raka, dodavanje ga prehrani može pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo.
S druge strane, neka istraživanja sugeriraju da spoj sulforafan, koji se nalazi u kelju, može imati inhibicijske učinke na karcinome dojke, pluća, jetre i druge zloćudnih tumora.
Dobar za kosti
Kada su u pitanju hranjive tvari koje podržavaju zdravlje kostiju, kalcij obično biva najpopularniji i najpoznatiji. Iako je istina da kalcij može imati važnu ulogu u poticanju dobrog zdravlja kostiju, nije jedina hranjiva tvar koja utječe na jačinu vaših kostiju.
Kao i većina lisnatog povrća, kelj je izvrstan izvor vitamina K, koji ima važnu ulogu u zdravlju kostiju.
Neki podaci sugeriraju da je nedostatak vitamina K povezan s većim rizikom od prijeloma kostiju.
Poboljšava rad crijeva
Imati zdravu i uravnoteženu mikrobiotu crijeva znači da su vaša crijeva domaćin raznovrsnom skupu mikroorganizama koji zajedno surađuju harmonično kako bi podržali vaše zdravlje na različite načine.
Kelj može pomoći u podršci zdrave i uravnotežene mikrobiote crijeva.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare