Prašak za pecivo jedan je od onih sastojaka koje biste mogli uzeti zdravo za gotovo dok vam očajnički ne zatreba. Njegova uloga u pečenju je dati vašim pečenim proizvodima savršenu laganu, prozračnu teksturu. Često se brka sa sodom bikarbonom, ali to dvoje nije isto. Oboje pomažu dizanju peciva, ali stvaraju različite kemijske reakcije.
Kućni pekari vjerojatno imaju pri ruci višak praška za pecivo jer je to tako važno, ali ako rijetko koristite pećnicu, moglo bi vam ga ponestati, a da niti ne primijetite. Kada prašak za pecivo nije opcija, isprobajte jednu od ovih pametnih zamjena, prenosi Real Simple.
Krema tartara i sode bikarbone
Da biste ga napravili, pomiješajte 1/4 žličice sode bikarbone i 1/2 žličice kreme od kamenca. Budući da je krema tartara bez okusa, neće utjecati na okus vašeg konačnog proizvoda, tako da je ovo svestrana zamjena.
Limunov sok i soda bikarbona
Limunov sok je kiseo, što ga čini prikladnom zamjenom za prašak za pecivo jer sastojak također sadrži kiselinu. Da bi ova zamjena uspjela, morat ćete pomiješati 1/2 žličice limunovog soka s 1/4 žličice sode bikarbone. Limunov sok ima oštar okus, pa bi mogao utjecati na okus onoga što pripremate. Ovo bi bilo idealno za proizvode s limunom, poput pločica s limunom.
Mlaćenica i soda bikarbona
Ovdje ćete svojoj smjesi dodati malo mlaćenice (poznatije kao blago kiselo mlijeko) i sode bikarbone, ali ne u isto vrijeme. Prvo dodajte još 1/4 čajne žličice sode bikarbone svojim suhim sastojcima. Zatim dodajte 1/2 šalice mlaćenice.
Melasa i soda bikarbona
Melasa je slatka, gnjecava i glavna je namirnica u pečenju. Blago je kisela, pa ima smisla da se može koristiti kao zamjena za prašak za pecivo. Da biste napravili ovu zamjenu, pomiješajte 1/4 šalice melase s 1/4 žličice sode bikarbone. Samo imajte na umu da bi ova dodatna tekućina mogla utjecati na konzistenciju vašeg tijesta i učiniti ga slađim. Možda ćete se morati prilagoditi u skladu s tim.
Jogurt i soda bikarbona
Budući da je jogurt fermentirano mlijeko, ima kiselost koja je potrebna da zamijeni prašak za pecivo. Slijedite isti omjer i upute kao i za mlaćenicu od prije, dodajte 1/2 šalice jogurta mokrim sastojcima i dodatnu 1/4 žličice sode bikarbone suhim sastojcima. Ipak, morat ćete smanjiti količinu ostalih mokrih sastojaka za 1/2 šalice kako tijesto ne bi bilo previše tekuće.
Ocat i soda bikarbona
Budući da je kisele prirode, ocat se može koristiti za zamjenu praška za pecivo u receptima za pečenje. Ocat ima poseban okus, pa će se ovaj nadomjestak najbolje koristiti u receptima koji zahtijevaju mnogo šećera, poput kolačića i kolača. Da biste napravili ovu zamjenu, dodajte 1/2 žličice octa i 1/4 žličice sode bikarbone u svoj recept.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!