
Zatvor je vrlo čest problem koji može uzrokovati dosta fizičke nelagode, a pojedinci često osjećaju bolove u trbuhu i grčeve dok im se crijeva bore da pomaknu stvrdnutu stolicu.
Neugodan osjećaj punoće i pritiska u abdomenu može biti naporan. Zatvor - koji se klasificira kao pražnjenje crijeva manje od tri puta tjedno ili jednostavno rjeđe nego što ste navikli - također može imati značajan utjecaj na mentalno blagostanje.
U prosjeku, većina ljudi prazni crijeva između tri puta dnevno i tri puta tjedno. Promjena prehrane, nedovoljna tjelovježba, lijekovi i depresija samo su neke od stvari koje mogu utjecati na pojavu zatvora, prenosi Mirror.
Stručnjaci savjetuju sljedećih sedam stvari koje treba jesti i piti za ublažavanje zatvora.
Probiotici
Probiotici su živi mikroorganizmi, obično bakterije ili kvasci, koji pružaju brojne zdravstvene prednosti kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Često nazivani "dobrim" ili "prijateljskim" bakterijama, probiotici su slični korisnim mikroorganizmima koji se prirodno nalaze u ljudskim crijevima.
Oni igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave ravnoteže crijevnih bakterija, što je neophodno za optimalnu probavu, apsorpciju hranjivih tvari i cjelokupno blagostanje. Pregled iz 2017. otkrio je da probiotici mogu poboljšati zatvor do 40 posto u usporedbi s placebom. Primjeri nekih probiotika uključuju jogurt, kefir i kiseli kupus.
Maslinovo i laneno ulje
Poznato je da i maslinovo i laneno ulje imaju blagi laksativni učinak koji može olakšati protok u crijevima. Također imaju spojeve koji poboljšavaju probavu te imaju protuupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva.
Mahunarke
Uobičajene vrste mahunarki uključuju grah, leću, slanutak i grašak. Vrlo su hranjivi, bogati proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ih čini neizostavnim dijelom uravnotežene prehrane, osobito za vegetarijance i vegane.
Voće bogato vlaknima
Veoma čest uzrok zatvora je nedovoljna konzumacija vlakana. Ovo igra ključnu ulogu u održavanju probavnog zdravlja promicanjem redovitog pražnjenja crijeva i sprječavanjem
Osim toga, prehrana bogata vlaknima povezana je s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti, poboljšanu kontrolu šećera u krvi i kontrolu težine. Nutricionisti preporučuju jabuke, kruške, kivi, grožđe, kupine, suhe šljive i maline za pomoć kod zatvora.
Povrće bogato vlaknima
Povrće s visokim udjelom netopivih vlakana može donekle potaknuti redovitije pražnjenje crijeva. Neka povrća s visokim udjelom topivih vlakana uključuju batat, prokulicu, brokulu i mrkvu.
Kruh od cjelovitog zrna pšenice, žitarice i tjestenina
Sva tri su izvrstan izvor vlakana. Savjetuje se da ih ne prekuhate kako biste izvukli više hranjivih tvari.
Voda
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare