Oglas

Šest razloga zašto su jaja odličan izbor za doručak

author
N1 Hrvatska
20. kol. 2022. 07:09
>
10:14
jaja
Shutterstock/Ilustracija | Shutterstock/Ilustracija

Uvriježeno je mišljenje da su pahuljice u kombinaciji s voćem ili jogurtom ili integralni tost s povrćem najzdravije opcije za doručak. No, ne slažu se svi stručnjaci s tim.

Oglas

Za razliku od raznih pahuljica i tosta jaja su ukusna, bogata proteinima te čak pomažu u održavanju ili smanjenju kilograma.

Ovo su stvari koje stručnjaci ističu kao razlog zašto bismo trebali doručkovati jaja.

Dulje osjećate sitost


Proteini i masnoće u jajima održat će razinu energije na visini, a istovremeno ćete se dulji period vremena osjećati sito u usporedbi s tostom ili pahuljicama.

Pomažu kod gubitka kilograma


Ovo je još jedan dobra posljedica produljenog osjećaja sitosti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak, imaju veće šanse smršavjeti od onih koji za doručak jedu peciva.

Sjajan su izvor proteina


Jaja se smatraju jednim od najboljih izvora proteina, odnosno bjelančevina. To znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline koje moramo dobiti iz prehrane. Stručnjaci preporučuju najmanje jedno jaje dnevno za uravnoteženu prehranu.

Jeftina su


U usporedbi s drugom hranom bogatom bjelančevinama, poput mesa, jaja su puno jeftinija i pristupačnija. Osim toga, pripremaju se također vrlo brzo.

Pomaže u razvoju mozga i pamćenja


Jaja sadrže kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Veže se i uz poboljšanje koncentracije.

Čuvaju vid


Dva antioksidansa u jajima, zeaksantin i lutein, čuvaju oči od utjecaja UV zračenja, ali i smanjuju rizik od nastanka očne mrene, piše Cookist.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama