Zamjene za kruh koje ćete obožavati

Lifestyle 24. svi 202406:59 0 komentara
Pexels

Ugljikohidrati su korisni za naše tijelo jer su dobar izvor energije za stanice, tkiva i organe. Visokokvalitetni ugljikohidrati također mogu biti odličan izvor dijetalnih vlakana i minerala poput magnezija.

Ako vam je cilj jesti zdravo, ne morate izbaciti sav kruh iz prehrane. Komad kruha svakako može biti dio uravnotežene prehrane.

Međutim, ako morate izbjegavati kruh iz zdravstvenih razloga, poput celijakije ili alergije na pšenicu, možete isprobati neku od deset alternativa u nastavku.

Oblačasti kruh

Oblačasti kruh je zamjena za tradicionalni kruh prilagođen keto prehrani, u kojoj se konzumiraju namirnice s visokim udjelom masti i proteina, poput jaja i krem ​​sira ili grčkog jogurta.

Također se koriste začini i krema od tartarate, koji mu daju prepoznatljivu prozračnu teksturu, piše Centar Zdravlja. Neki recepti također uključuju malu količinu šećera.

Ako pazite na unos ugljikohidrata ili tražite opciju domaćeg kruha bez glutena, oblačasti kruh je savršen izbor za vas.

Ima malo ugljikohidrata i osigurava više proteina od komada pšeničnog kruha, s oko 3 grama ugljikohidrata i 5 grama proteina po porciji, ovisno o receptu koji koristite.

Kukuruzne tortilje

Tradicionalni proizvodi od kukuruza poput kukuruznih tortilja i kukuruznog čipsa odlična su opcija za osobe s celijakijom ili one osjetljive na gluten, budući da kukuruz prirodno ne sadrži gluten.

Međutim, važno je provjeriti ostale sastojke, jer su neke kukuruzne tortilje napravljene i od kukuruznog i od pšeničnog brašna, no neke kupovne tortilje napravljene su od samo nekoliko jednostavnih sastojaka, poput mljevenog kukuruza, soka od limete, soli i vode.

Kukuruzne tortilje savršena su osnova za obroke poput domaćih tacosa i quesadilla.

Palačinke

Sastojci koji će vam trebati za palačinke su jaja, brašno po izboru, maslac, mlijeko i voda. Ako ste na bezglutenskoj prehrani, možete napraviti palačinke s heljdinim brašnom.

Iako je tekstura drugačija, heljdino brašno dobar je izvor vlakana i proteina, dok jaja imaju nizak udio ugljikohidrata i visok udio ključnih hranjivih tvari poput proteina, kolina i vitamina D.

Slatki krumpir

Ako vam kruh bez glutena ne odgovara, možete ga zamijeniti s tanko narezanim ploškama kuhanog slatkog krumpira. Ploške slatkog krumpira odlična su zamjena za tradicionalni kruh bez žitarica, jer su minimalno obrađene te su pune hranjivih tvari.

Slatki krumpir u sebi ima složene ugljikohidrate i dijetalna vlakna, koje održavaju zdravu razinu šećera i kolesterola u krvi, te antioksidans beta-karoten.

Antioksidansi uklanjaju molekule koje uzrokuju oštećenje stanica i tkiva u tijelu te stoga mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Pripremite “prepečence” od slatkog krumpira dok ne postanu kremasti iznutra i zlatni izvana, a zatim ih prelijte nadjevom po želji.

Možete dodati namaz od avokada, mikrozelenje i maslinovo ulje, ili ako želite da je slatko, prirodni maslac od kikirikija, narezane jagode i malo cimeta.

Zamotuljci od zelene salate

Lisnato povrće poput raštike i zelene salate odlična su zamjena za peciva, tortilje ili kruh. Pokušajte lagano blanširati lisnato povrće kako bi bilo dovoljno mekano te poslužilo kao “omot”.

On će biti osjetljiv, pa pazite da ga previše ne napunite kako biste izbjegli pucanje.

Raštika je izvrstan izvor vitamina K. Samo 125 grama raštike osigurava više od 400 % vaših potreba za vitaminom K za cijeli dan.

Čvrsto lisnato povrće poput rimske salate ili kupusnjače poput kupusa također se može koristiti kao “čašice” s niskim udjelom ugljikohidrata ili umjesto peciva za hamburgere.

Podloga od cvjetače

Iako nije isto kao standardno tijesto za pizzu, cvjetača može biti korisna zamjena za one kojima je potrebna pizza bez glutena ili pšenice.

Kora za pizzu od cvjetače obično je vlažnija, ravnija i spužvastije teksture u usporedbi s klasičnim tijestom za pizzu od brašna.

Cvjetača sadrži dijetalna vlakna, vitamin C, koji jača imunosni sustav, i minerale poput kalija.

Kora pizze napravljena od cvjetače nije nužno zdravija za srce niti ima manje kalorija u usporedbi sa standardnom korom pizze jer se cvjetača često miješa sa sastojcima poput sira i jaja kako bi se sastojci povezali.

Rižin papir

Rižin papir je odlična zamjena za zamotuljke na bazi pšenice. Ne sadrži gluten i odličan je za pripremu rolada punjenih tradicionalnim sastojcima kao što su škampi ili tofu, vermicelli tjestenina, začinsko bilje i tanko narezano povrće.

Listovi rižinog papira prvo se nakratko umoče u toplu vodu kako bi omekšali prije nego što se koriste za pripremu rolada. Nakon toga poprimaju blagi okus i blago ljepljivu teksturu.

Rižin papir može biti osjetljiv, stoga ga nemojte previše puniti kako biste spriječili njegovo pucanje.

Alge

Morske alge izvrstan su izvor joda, minerala koji je potreban za stvaranje hormona štitnjače. Nori, vrsta osušene morske alge, također može sadržavati male količine vitamina B12, koji se obično nalazi samo u hrani životinjskog podrijetla poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda i peradi.

Morske alge su pikantnog i blago slanog okusa. Kada se osuše imaju hrskavu, ljuskastu teksturu. Nori se može prešati u velike listove i koristiti kao bezglutenska zamjena za tortilje na bazi pšenice.

Nori listove možete napuniti sastojcima kao što su bijela riža, krastavci, narezani avokado, tuna i kimchi za uravnotežen ručak koji je izvrstan i za zdravlje crijeva.

Bademovo brašno

Bademovo brašno, koje se radi od blanširanih i mljevenih badema, odlična je zamjena za pekarske proizvode bez glutena i žitarica.

Bademovo brašno ima značajno manje ugljikohidrata i više masti u usporedbi s bijelim brašnom.

Međutim, primarne masti koje se nalaze u bademima – koje se nazivaju mononezasićenim mastima – zdrave su za srce zahvaljujući njihovoj sposobnosti da pomognu u snižavanju razine LDL kolesterola u krvi.

Bademi i bademovo brašno također su izvrsni izvori vitamina E, važnog antioksidansa u tijelu.

Bademovo brašno možete koristiti u receptima za bezglutenski kruh ili peciva za orašasti okus i bogatu, vlažnu teksturu.

Rižini krekeri

Rižini krekeri jednostavna su zamjena za kruh u vrijeme užine, a njihov blagi okus je odličan za razne nadjeve. Imalo malo kalorija, ugljikohidrata, šećera i natrija.

Dodajte humus i maslac od svježe narezane puretine ili badema i pasirane maline u hrskavi kolač od smeđe riže za uravnotežen međuobrok koji je spreman za nekoliko minuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!