Mnogi rade baš ovu grešku: Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja

Lifestyle 03. svi 202408:44 0 komentara
Unsplash/Callum Hill

Jaja su možda najbolji izbor za dobar doručak, ali je jako važno da obratite pažnju na koji način ih pripremate.

Bjelanjak je nevjerojatan vegetarijanski izvor bjelančevina, a žumanjak je pun vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsey Wengler.

Ali, kako bismo dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji “pogrešan“ način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge, piše Krstarica.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

“Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodati jaja. Jaja su prirodno bogata bjelančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smjesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna zasićena masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima – kaže dijetetičarka Cathrine Basbaum.

“Dijetalne smjernice za Amerikance 2020. – 2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 posto ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti – dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da ne morate izbjegavati samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, kao i dodavanje puno vrhnja u smjesu jaja.

Korištenje tih sastojaka može umanjiti visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

“Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu potaknuti upalu u tijelu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to spriječilo – kaže dijetetičarka Rebecca Washuta.

Kako je najbolje pripremiti jaja?

“Pripremanje jaja s minimalno masnoće ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuhaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom – kaže Tomaino.

Osim kako ih kuhate, bitno je i s čim jedete jaja.

“Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoge, brokule, paprike i luka – savjetuje Tomaino za Yahoo!Style.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!