Oglas

Reklamiraju ih kao zdrave, a zapravo vam podižu šećer i uzrokuju debljanje

author
N1 Info
21. kol. 2023. 09:32
hrana, namirnice, voće, salame, povrće, slatkiši
Jimmy Dean/Unsplash | Jimmy Dean/Unsplash

Ravnoteža regulacije šećera u krvi igra ključnu ulogu u našem općem zdravlju, utječući na razinu energije, raspoloženje pa čak i upravljanje tjelesnom težinom.

Oglas

Međutim, postoji složena veza između razine šećera u krvi i nakupljanja tvrdokorne trbušne masti. Osim uobičajenih krivaca, poput viška kalorija i sjedilačkog načina života, određeni sastojci skriveni unutar naizgled bezopasnih namirnica mogu stvoriti kaos kako na razini šećera u krvi, tako i na opsegu struka.
Dr. Alexandra Kharazi je za She Finds otkrila da su sastojci smoothieja te "iznenađujuće namirnice" koje možda nisu najzdravije za vas.

Smoothieji


Smoothieji, često reklamirani kao nutritivno bogate i praktične opcije, ponekad mogu imati neželjene posljedice po razinu šećera u krvi i trbušnu masnoću. Iako mogu sadržavati mješavinu voća, povrća i drugih sastojaka, koncentrirani šećeri iz više vrsta voća ili dodani zaslađivači mogu uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi.

"Iznenađujuće, mnogi smoothieji se reklamiraju kao 'zdravi', ali zapravo su bogati šećerima i/ili visokofruktoznim kukuruznim sirupom. Mnogi smoothieji imaju visok broj kalorija i konzumiranje više kalorija nego što dnevno potrošite dovodi do debljanja", ističe Kharazi.

Osim toga, proces miješanja može razgraditi vlakna, smanjujući njihovu sposobnost usporavanja apsorpcije šećera. Ova kombinacija visokog udjela šećera i smanjenih vlakana može dovesti do fluktuacija razine šećera u krvi i potencijalno pridonijeti nakupljanju trbušne masti tijekom vremena.

Zdravije alternative


Odlučiti se za zdravije alternative smoothieju predstavlja strategiju za uživanje u smoothiejima bez narušavanja ravnoteže šećera u krvi ili poticanja nakupljanja trbušne masti.

Uključivanje sastojaka bogatih hranjivim tvarima, poput lisnatog povrća, voća s niskim glikemijskim indeksom poput bobica i izvora zdravih masti poput avokada ili orašastih plodova, može stvoriti blaži utjecaj na razinu šećera u krvi. Nadalje, uključivanje elemenata bogatih proteinima, poput grčkog jogurta ili proteina u prahu, može povećati sitost i smanjiti rizik od brzih skokova šećera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama