Želite paziti na kalorije, ali i jesti fina jela? Onda su ovo recepti za vas.
Kajgana sa špinatom
Sastojci: 2 jaja, 1 šalica svježeg špinata, sol i papar po ukusu, malo maslinovog ulja
Upute: Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i lagano je premažite malom količinom maslinovog ulja. Dodajte špinat u tavu i pirjajte dok ne uvene. U zdjeli umutite jaja i pospite ih solju i paprom. Ulijte jaja u tavu sa špinatom i miksajte dok ne budu kuhana po vašoj želji, piše Times of India.
Vege omlet
Sastojci: 2 jaja, 1/4 šalice paprike narezane na kockice, 1/4 šalice rajčice narezane na kockice, 1/4 šalice luka narezanog na kockice, sol i papar po ukusu, malo maslinovog ulja
Upute: U zdjeli umutiti jaja te ih posoliti i popapriti. Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i premažite je malom količinom maslinovog ulja. Dodajte povrće narezano na kockice i pirjajte dok ne počne omekšavati. Umućena jaja prelijte preko povrća i kuhajte dok rubovi ne stisnu. Omlet lagano presavijte na pola i kuhajte dok se jaja potpuno ne skuhaju.
Poširana jaja na tostu
Sastojci: 2 jaja, 2 kriške integralnog kruha (prepečenog), ocat, sol i papar po ukusu
Upute: Široki lonac napunite vodom i zakuhajte. Dodajte ocat u vodu. Razbijte svako jaje u malu zdjelu. Napravite lagani vrtlog u vodi koja ključa i pažljivo gurnite jaja unutra. Kuhajte jaja oko tri, četiri minute za tekući žumanjak ili duže za čvršći žumanjak. Pomoću šupljikave žlice izvadite poširana jaja i stavite ih na tostirani kruh od cjelovitog zrna pšenice. Posolite i popaprite.
Jaja u indijskom stilu
Sastojci: 4 jaja; 1 glavica luka, sitno nasjeckana; 1 rajčica, sitno nasjeckana; 1 zeleni čili, sitno nasjeckan; 1/2 žličice kurkume u prahu; 1/2 žličice kumina u prahu; 1/2 žličice crvenog čilija u prahu; sol po ukusu; svježe lišće korijandera za ukrašavanje; ulje za kuhanje
Upute: Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte nasjeckanu rajčicu i zeleni čili. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju. Dodajte kurkumu, kumin u prahu, crveni čili u prahu i sol. Dobro promiješajte.
Razbijte jaja izravno u tavu i miksajte ih dok se kuhaju sa začinima i povrćem. Kuhajte dok se jaja potpuno ne skuhaju i dok se smjesa ne sjedini. Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg korijandera.
Curry od jaja
Sastojci: 4 kuhana jaja oguljena i prepolovljena; 1 glavica luka, sitno nasjeckana; 2 rajčice, pasirane; 1 žličica paste od đumbira i češnjaka; 1/2 žličice kurkume u prahu; 1 žličica kumina u prahu; 1 žličica korijandera u prahu; 1/2 žličice crvenog čilija u prahu; 1/2 žličice garam masale; sol po ukusu; svježe lišće korijandera za ukrašavanje; ulje za kuhanje
Upute: Zagrijte ulje u tavi. Dodati nasjeckani luk i dinstati dok ne porumeni. Sada dodajte pastu od đumbira i češnjaka i pirjajte minutu. Dodajte pire od rajčice i kuhajte dok se smjesa ne zgusne i ulje se ne počne odvajati. Zatim dodajte kurkumu, kumin u prahu, korijander u prahu, crveni čili u prahu i sol. Dobro promiješajte.
Dodajte vodu kako biste postigli željenu konzistenciju. Dodajte polovice kuhanih jaja i pirjajte nekoliko minuta. Pospite garam masalom i ukrasite listićima svježeg korijandera. Poslužite vruće.
Jaja u salati
Sastojci: 3 tvrdo kuhana jaja nasjeckana; 1/4 šalice celera narezanog na kockice; 1/4 šalice crvenog luka nasjeckanog na kockice; 2 žlice običnog grčkog jogurta ili svijetle majoneze; senf; lišće zelene salate
Upute: U posudi pomiješajte nasjeckana tvrdo kuhana jaja, celer narezan na kockice, crveni luk narezan na kockice, grčki jogurt ili majonezu i po želji malo senfa. Miješajte sastojke dok se dobro ne sjedine. Žlicom nanesite salatu od jaja na listove salate i zamotajte ih da napravite zavoje od salate.
Pečeni avokado i jaje
Sastojci: 1 avokado; 2 jaja; sol i papar po ukusu
Upute: Zagrijte pećnicu na 190°C. Iz svake polovice avokada izvadite malo mesa kako biste napravili veće udubljenje za jaje. Stavite polovice avokada u posudu za pečenje. Razbijte jaje u svaku polovicu avokada. Posolite i popaprite. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Poslužite vruće!
Zašto su jaja dobra za mršavljenje?
Jaja se smatraju korisnima za mršavljenje zbog visokog sadržaja proteina i sjajnog nutritivnog profila. Oni su izvrstan izvor proteina koji mogu podržati metabolizam i potaknuti gubitak masnoće. Protein u jajima također pomaže u povećanju sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. To pomaže obuzdati glad i produžiti osjećaj sitosti.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!