Kada je u pitanju mršavljenje, mnoge dijete savjetuju izbjegavanje kruha. Ako ste među onima koji se teško odriču kruha, razveselit će vas činjenica da ga je moguće ne izbaciti ga iz prehrane, čak i ako želite smršavjeti.
Uz jedan trik, objašnjen u nastavku, možete prepoloviti broj kalorija koje unosite kruhom.
Jednostavno zamrznite kruh
Tajni trik je da kruh samo stavite u zamrzivač nakon što ga kupite ili ispečete, jer učinak hlađenja i smrzavanja pretvara škrob u otporni škrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom tijelo apsorbira mnogo manje kalorija kada jedete kruh.
Otporni škrob, međutim, ima druga korisnija svojstva povezana s činjenicom da stvara hranu za crijevne bakterije.
To je jedan od razloga zašto nutricionist dr. Michael Mosley svoj kruh voli držati u zamrzivaču te ga otopiti i koristiti po potrebi.
“Otporan škrob znači da tijelo apsorbira manje kalorija i stoga ih je više dostupno crijevnom mikrobiomu (crijevnim bakterijama), što dobrim bakterijama daje nešto čime se hrane i uz pomoć čega se mogu razmnožavati”, prenosi Zadovoljna.rs.
Bijeli kruh inače je poznat po visokom glikemijskom indeksu zbog kojeg razina šećera u krvi prebrzo raste. Ako ga zamrznete, stvara se veći udio rezistentnog škroba, što znači da se jednom smrznuti kruh sporije probavlja u tijelu i posljedično ne uzrokuje nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se događa sa svježim kruhom. Ova vrsta postupka također smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
I tostirani kruh dobar je za liniju
Poput zamrzavanja kruha, tostiranje kruha prije jela mijenja molekule škroba, koje zauzvrat bolje djeluju na probavu i manje je vjerojatno da će uzrokovati skokove šećera u krvi.
To je potvrdila i studija Sveučilišta Oxford Brookes iz 2008. godine, koja je pokazala da tostirani kruh uzrokuje 25 posto niži odgovor šećera u krvi u usporedbi s svježim kruhom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!