Pandemija koronavirusa i dalje hara diljem svijeta, a stručnjaci su do sada otkrili razne načine kako virus djeluje i manifestira se. Neki od glavnih simptoma ove bolesti su kašalj, vrućica i iscrpljenost, ali gubitak mirisa i okusa kod pacijenata privukao je najviše pažnje i smatra se glavnim obilježjem virusa SARS-CoV-2.
Mnogi istraživači vjeruju da je anosmija ili gubitak mirisa rani znak koji upozorava na zarazu koronavirusom. Međutim, nedavno revolucionarno istraživanje koje su proveli istraživači s Nacionalnog agro-prehrambenog biotehnološkog instituta Mohali i Postdiplomskog instituta za medicinsko obrazovanje i istraživanje Chandigarh otkrilo je da zaražene osobe najčešće nisu u stanju osjetiti određene mirise.
Istraživači su koristili pet različitih vrsta aroma, uobičajeno prisutnih u svim indijskim kućanstvima, kako bi razvili “test mirisa”. Ovih pet mirisa odabrano je na temelju internetske ankete u kojoj je popis od 30 aroma predstavljen 100 osoba koje su odabrali one koje mogu najlakše prepoznati. Na temelju rezultata konačno je odabrano pet aroma za test mirisa: češnjak, metvica, kardamom, kokosovo ulje i komorač.
Test mirisa
Za provođenje studije arome su punjene u epruvete i pakirane u vrećice, a dobrovoljci su ih trebali prepoznati. U studiji je sudjelovalo 49 asimptomatskih pacijenata te 35 osoba koje nisu imale covid i njihov je zadatak bio da raspoznaju mirise. Proveden je još jedan naknadni eksperiment kako bi se potvrdili nalazi studije, gdje je redoslijed aroma promijenjen, a u test mirisa dodana je i voda.
Istraživači su otkrili da oni koji su zaraženi covidom zaista gube osjet mirisa, ali ga ne gube u potpunosti. Prema studiji, samo 4,1 posto sudionika nije uspjelo prepoznati niti jednu od pet aroma prisutnih u testu mirisa, 38,8 posto njih nije moglo identificirati barem jednu od aroma, a 16 posto ije moglo odrediti dva mirisa. Zdravi ispitanici mogli su namirisati sve arome, iako ih 14 posto nije pravilno identificiralo barem jedan miris.
#related-news_0
Nakon provođenja studije istraživači su ustanovili da pacijenti koji su oboljeli od koronavirusa nisu mogli namirisati dvije arome – kokosovo ulje i metvicu. Tim vjeruje da ovaj test mirisa može pomoći u identificiranju asimptomatskih bolesnika.
Iako su potrebna i dodatna istraživanja, istraživači vjeruju da se ova metoda može koristiti i kod kuće. Možete pokušati namirisati određeni niz aroma koje imate kod kuće, a svaki gubitak mirisa može predstavljati upozorenje, navodi Times of India.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.