"Vijeće za suradnju nije Vlada u sjeni, već nešto puno gore"

Vijesti 04. velj 201607:34 > 07:35
(ilustracija)

"Ovo nije vlada u sjeni, ovo je nešto puno gore. Ovo je vaninstitucionalno tijelo koje ulazi u proces donošenja odluka. To nije prepoznato ni zakonom ni Ustavom. To tijelo nije državno", rekao je SDP-ovac Joško Klisović o Vijeću za suradnju Mosta, HDZ-a i liste Milana Bandića.

Upravo je to vijeće – koje ima 4 člana HDZ-a te 8 članova Mosta – bilo tema Otvorenog na HTV-u, a u studiju su ga branili Milijan Brkić iz HDZ-a i Miroslav Šimić iz Mosta, navodeći da se radi o savjetodavnom tijelu, međufilteru koji će ministrima biti nekakav servis.

“Ministri su ti koji će predlagati svoje pomoćnike, tako stoji prema aktualnom zakonu. Ali ministri moraju odabrati pomoćnike temeljem kriterija koje će vijeće usuglasiti. To vijeće je savjetodavno tijelo ministrima i vladi”, izjavio je Brkić.

No, Stipe Petrina, koji se javio u emisiju, poput Klisovića ističe kako to Vijeće nije legalno tijelo.

“To vijeće nije legalno tijelo, ali to je pravo koalicije na vlasti. Nije jasno ako ministri predlažu a vijeće odlučuje, znači li to da vijeće mora prihvatiti nešto što ministri predlože? Što ako dođe do različitih mišljenja između vijeća i ministra, tko će prevladati?”, pita se Petrina.

Šimić navodi da je cilj ponuditi najbolje kandidate te da zadnju riječ ima Vlada, a navodi i kako je Vijeće nastalo sporazumom koji je transparentno objavljen.

Petrina: nelegalno tijelo, paralelna Vlada

 “Sporazum između MOST-a i Domoljubne koalicije nije zakonski akt. Nitko ne spori da se oni mogu dogovarati van vlade. Što ako vlada usvoji sve odluke ovog tijela? Ispada da netko drugi donosi odluke koje vlada samo potvrđuje”, kaže Klisović.

Petrina, pak navodi, da ovo nije prvo takvo tijelo kada je Most u pitanju – podsjetio je i na Nacionalno vijeće MOST-a, koje nije ni statutarno tijelo, niti je prijavljeno.

“To je ono što plaši, hoće li se slična praksa ponoviti u vašem Vijeću. Nije problem je li tijelo zakonito ili nije. Pravo je izbornih pobjednika, ali mislim da će to dosta vraćati zemlju unatrag”, rekao je Petrina. Ustvrdio je i kako je otišao iz Mosta iz principijelnih razloga kada je shvatio da se odluke donose van Mosta.

stipepetrina.com

“Imao je 19 saborskih zastupnika, a jedino je Petrov odlučivao”, kazao je Petrina. “Nije stvar u tome je li ta koordinacija loša ili nije, stvar je je li zakonita ili nije i koliko će utjecati na rad Vlade. Ja im ne zamjeram radi Vijeća za suradnju, zamjeram ako to bude paralelna Vlada, a sa svojim iskustvom iz MOST-a ja vjerujem da će to biti paralelna Vlada”, zaključio je Petrina.

“Nema nikakvog zakona da se takvo vijeće ne osnuje, to je odluka dviju stranaka, nema razloga da to ne postoji”, uzvratio je Brkić, dok je Šimić kazao da su se odluke na NV-u uvijek donosile glasanjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.