'Zašto nema Otvorenog? HRT štiti lik i djelo Karamarka'

Vijesti 13. svi 201612:45 > 12:49
Patrik Macek/PIXSELL

Laburist Jaroslav Pecnik zatražio je, među ostalima, stanku u Saboru zbog kršenja Zakona o HRT-u i kršenja Ugovora Vlade i HRT-a, odnosno najnovijim događajima na HRT-u.

Prigovorio je što na javnoj televiziji nema emisije Otvoreno i ustvrdio da HRT štiti lik i djelo predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, budući da se to dogodilo usred jedne od najvećih državno-političkih kriza – one nakon otkrivanja veze Ane Karamarko s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem.

‘Iznova svjedočimo kršenju moralnih i profesionalnih uzusa, normi i etike na nacionalnoj televiziji i radiju. Ova nova garnitura kad je došla na vlast očistila je ideološki nepoćudne kadrove što je možda njezino pravo, a što je rezultat – pad gledanosti’, kazao je Pecnik, dodajući da je situacija otišla i korak dalje, na rub zakona.

‘Mi sada u situaciji kad ovu zemlju trese jedna od najvećih političkih kriza od osamostaljenja, na HRT-u su došli na ideju da ukinu, odnosno privremeno suspendiraju Otvoreno, pod izgovorom da prenose Eurosong. Smatram da je riječ o kršenju Zakona o HRT-u te kršenju Ugovora Vlade i HRT-a’, kazao je Pecnik ističući da je pitanje ove afere od javnog interesa,

Prema spomenutim propisima HRT treba poticati politički pluralizam, naveo je, i zastupati ravnopravnost i pluralizam.

‘Građane zanimaju okolnosti slučaja Ane Karamarko, supruge šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka‘, ustvrdio je, no Otvorenog nema da bi se izbjeglo raspravu o tome da je ‘demokracija ugrožena, da se tresu temelji društva, vlast paralizirana’.

‘HRT mora biti u službi građana, ali on to odavno nije. HRT podanički služi vlasti, zapravo servisira najprizemnije privatne interese pojedinih političkih lidera, da ne kažem cijele vladajuće elite’, kazao je Pecnik prigovarajući što je ‘važniji Eurosong’.

“Sve to nije moguće bez participacije trenutnog čelništva HRT-a, kojemu nije toliko do zaštite građana od mračnih tema, nego je riječ o zaštiti lika i djela čelnog čovjeka HDZ-a i prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka’, zaključio je Pecnik.

Smatra i da ćemo imati slobodnu televiziju kad Sabor prekine agoniju i raspiše izbore, poručio je Pecnik.

HDZ-ovac Ivan Šuker počeo mu je dobacivati iz klupa, a šef Sabora  Željko Reiner ga je zamolio da to ne radi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.