Karamarko: Imamo elemente da uđemo u preslagivanje

Vijesti 04. lip 201614:18 > 16:47
PIXSELL

Ide se u preslagivanje većine i rušenje premijera, poručio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko u subotu, nakon predsjedništva HDZ-a. Taktiku još nisu našli, rekao je i tražio od novinara "par dana, da se dogovore".

Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata dulje nego što je planirano, no novinari nakon nje nisu uspjeli dobiti službenu informaciju o tome što je zaključeno. Izjavu su dobili nakon završetka sjednice Središnjeg odbora.

Nakon završetka višesatnih sastanaka, novinarima se obratio šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Imamo elemente da uđemo u novo preslagivanje”, rekao je Karamarko. Kaže da će se dogovoriti o tome kako će opozvati premijera Tihomira Oreškovića. “HDZ je već previše ustupaka napravio i ne možemo tako raditi. Tako bi omogućili da Orešković i dalje vodi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez čelnika obje strane, to je nesuvislo. Orešković nema bez nas uporište u parlamentu. Neobična situacija”, kaže Karamarko, koji je rekao da će se kasnije malo čuti i s premijerom.

Rekao je da ne želi da im se ovo iskustvo ponovi, “Ne daj Bože”, te da velika koalicija više nije opcija.

“Ovo je vrlo ozbiljan posao, a ne radi se o tome hoće li netko s nekim ići na roštilj.”

“Razradit ćemo tehniku, pustite to sad nama”, rekao je Karamarko o načinu na koji će otići Orešković. “Ono što je bitno jest da sam ministrima uputio poruku da rade svoj posao – kao da se ništa ne događa. Ovaj politički folklor manje je važan, važno je da ministarstva dalje rade.”

Središnji odbor potvrdio je imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, Domagoja Maroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a. Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

Na pitanje hoće li nakon preslagivanja biti premijer, Karamarko je rekao da ne želi sad o tome, jer je situacija osjetljiva.

“Ovo je situacija koja je dosta zapletena, a da kritiziramo jedni druge to nema smisla. Ma vama je najjednostavnije da se raspadnemo, ali puno bi vremena potrošili”, rekao je Karamarko, ali priznaje da su novi izbori uvijek opcija.

Milijan Brkić je stavio na stol mogućnost da se povučem, kritike nije bilo, samo diskusija, rekao je na pitanje o tome je li istina da je danas bilo napetosti između njih dvojice, što je prvi doznao N1.

Članovi Predsjedništva HDZ-a uoči sjednice nisu željeli davati dodatne komentare, a potpredsjednik stranke i ministar pomorstva Oleg Butković ponovio je da bi Orešković trebao dati ostavku te da će, u protivnom, HDZ najvjerojatnije pokrenuti proceduru njegova opoziva. Više čitajte OVDJE.

Kako neslužbeno doznajemo, na Predsjedništvu će se odlučiti da će glavni tajnik HDZ-a biti Domagoj Ivan Milošević. Za političkoga tajnika odabrat će Domagoja Maroevića, a međunarodni tajnik, kako neslužbeno doznajemo, ostat će Miro Kovač. Više čitajte OVDJE.

Sjednica predsjedništva događa se u nikad napetijim političkim okolnostima.

Podsjetimo, jučer je premijer Orešković zatražio od dvojice potpredsjednika, Karamarka i Petrova, da napuste Vladu.

Nakon toga je Božo Petrov ponovo pozvao Karamarka da odstupi.

Šef HDZ-a je, pak, rekao da ni Orešković ni Most više ne uživaju povjerenje HDZ-a, a pozvao je i Oreškovića da odstupi s premijerske funkcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.