'Hrvatska nema vremena ni strpljenja za ovakve odnose'

Vijesti 07. lip 201607:14 > 11:15
N1

U utorak u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice konferenciju za medije održao je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

SPECIJALNU EMISIJU N1 TELEVIZIJE O KRIZI VLASTI pratite UŽIVO na OVOM LINKU.

“Dužan sam vas obavijestiti da HDZ danas pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića. Dosta je razloga za to. Vlada je disfunkcionalna. Odnos između nosećih struktira Vlade i premijera kao takvog je loš. Mi kao najveća parlamentarna stranka smatramo da i naš program treba biti implementiran u sve što se treba raditi. Trebaju prestati prepucavanja, loši odnosi i poludonosi.

Hrvatska nema vremena niti strpljenja za takve odnose. Vlada mora biti homogena i čvrstva kako bi bilo moguće provesti reforme. Želimo ovim šokom izazvati nešto pozitivno da se svi trgnu, pokrenu i da shvate da su interesi države važniji od osobnih i stranačkih interesa”, rekao je Karamarko. HDZ ne želi biti “pajac u ovoj lošoj priči” i sudjelovati u sadašnjoj, kako je rekao, lakrdiji.

Zanimljivo je da nije eksplicitno rekao da HDZ ne želi s Mostom, nakon što je izravno upitan o daljnjoj suradnji s njima.

“Ja danas apeliram na sve politički misleće ljude da dobro razmisle gdje smo i što ćemo činiti dalje. Kada kažem da su nevjerodostojan partner, ne kažem da su loši, nedobronamjerni, ali to je kolektivitet koji nije imao glavu. Oni moraju imati strukturu, al nisu imali iskustva. Ne želim ih obezvrjeđivati”, odgovorio je Karamarko.

Izjavio je i da afera Konzultantica “ne postoji, ona je smišljena prije puno vremena, izmišljena da bi me se sotoniziralo i dovodilo u negativan kontekst”.

Ne dopuštamo ponižavanje HDZ-a

“Moramo biti odgovorni pred našim glasačima i hrvatskom javnošću i pokrećemo postupak opoziva. Nikome nećemo dopustiti ponižavanje HDZ-a samo zato što netko ima tzv. ‘zlatnu dionicu’. Pa pogledajte ministre, za neke nikad niste ni čuli dok nisu postali ministri. Želim da se rešpektira HDZ’, kaže Karamarko.

“Puno smo promišljali, ovo nije bilo lako izgovoriti, prevladalo je demokratski izbalansirano mišljenje da moramo ići u ovom smjeru. Ne možemo dopustit da nam pada kreditni rejting zbog neslaganja unutar Vlade. Neka se neke glave ohlade, nisu rješenje izbori, mi možemo na izbore, spremni smo i za to, ali izgubit ćemo puno vremena”.

”Postoje ruke za rušenje Vlade, idemo lagano, korak po korak, ne bavimo se futurističkim rješenjima, pustite nas sad u ovoj fazi”, govori Karamarko.

“Vlada mora dati očitovanje na naš zahtjev. Vlada funkcionira, neki procesi se moraju nastaviti. Ja danas apeliram na sve ljude u politici da dobro razmisle gdje smo, što radimo i kako dalje. Ja ne kažem da su ljudi iz MOST-a loši ljudi, ali to je kolektivitet koji nije imao glavu. Ni u kojem slučaju ih ne želim obezvrijediti, ali imali su sasvim krivu taktiku. Afera Konzultantica ne postoji, izmišljena je da bi se mene sotoniziralo i stavljalo u negativni kontekst”, govori Karamarako, glavni akter afere koja je i pokrenula krizu vlasti.

Milijan Brkić ima privatnu obavezu, zato nije sada tu, odgovorio je Karamarko na pitanje novinara. ‘Zločesto je potencirano i prezentirano Brkićevom izlaganje od subote’, nastavlja.

Upitan je i što se dogodilo između Sabora i trenutka kad je Orešković zatražio ostavke potpredsjednika, nakon što su Oreškovića upravo oni sa svojim strankama doveli na vlast.

“Oreškovića nisam dovukao, ima respaktabilnu karijeru u Tevi, mislio sam da će se baviti financijama, a ne SOA-om. Postavio je čovjeka koji nije izbor HDZ-a, a ipak sam ja potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost”, kazao je šef HDZ-a.

“Osjećam li se odgovornim? Da, ja sam s gospodinom razgovarao i činilo mi se da bi to moglo biti dobro rješenje. Danas vidimo da je taj termin ‘stručan’ vrlo upitan”, kazao je. Misli i da premijer mora biti političar, a ne kemičar ili ekonomist, i za sve što on ne zna, mora znati nekoga tko zna.

Orešković je pecao podršku u Europskom parlamentu, zvao je Webera. Weber je rekao da HDZ ima njihovu podršku. Pučani se ne petljaju u naše poslove. To se tako ne radi, Orešković je tu napravio malu manipulaciju i razočarao me i to ću mu reći.

Tomislav Karamarko upitan je i što se događalo na sastanku između Tihomira Oreškovića i Domagoja Ivana Miloševića, za kojega se nagađa da bi mogao zamijeniti Karamarka u Vladi, koji je potrajao sat i pol vremena.

“Mi dobro komuniciramo i on je rekao da ide, ne bih o sadržaju toga. Znam i ja o čemu se radilo, ali ne bih htio interpretirati”, kazao je Karamarko.

Potvrdio je da je razgovarao s reformistom Radimirom Čačićem.

“Da, razgovarali smo. Bilo je zanimljivo čuti njegova razmišljanja o ovoj situaciji. On ima iskustva i ima što reći”, kazao je.

Kreće prikupljanje potpisa

Podsjetimo, HDZ će u utorak prikupljati i potpise zastupnika za zahtjev za smjenu premijera Tihomira Oreškovića. Više čitajte OVDJE.

”Održane su konzultacije i važne odluke o kojima će u utorak govoriti predsjednik stranke Tomislav Karamarko. HDZ je uvijek donosio ispravne odluke u zadnjih 25 godina, a Hrvatska nema vremena niti građani imaju više strpljenja”, kratko je poručio Milošević koji na pitanja novinara nije odgovarao”, kazao je u ponedjeljak navečer glavni tajnik stranke Ivan Domagoj Milošević. Više čitajte OVDJE.

SDP uz HDZ

Nadalje, predsjedništvo SDP-a odlučilo je u ponedjeljak navečer kako će u Saboru podržati prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića koji je najavio HDZ, doznaje se neslužbeno u SDP-u. Kao razlog zbog kojega će podržati HDZ-ov prijedlog u SDP-u, čije se vodstvo večeras okupilo u Zagorju, navode kako bi drugačiji stav značio podršku SDP-ovih zastupnika ministrima Zlatku Hasanbegoviću, Dariju Nakiću i drugima na čiji je rad stranka do sada iznosila niz zamjerki, a što bi, kažu, javnosti bilo teško objasniti. Više čitajte OVDJE.