'Događanja oko referenduma opasna su za regiju'

Vijesti 26. ruj 201609:08 > 09:22
N1

O referendumu koji je jučer održan u Republici Srpskoj govorila je bivša minstrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Kazala je kako ovo nije referendum od odcjepljenju RS od BiH, ali kako bi trebalo napraviti korak više u odnosu na Daytonski sporazum.

Kakve će biti posljedice referenduma u RS?

Zapravo vrlo je složena situacija. Tema referenduma nije nevažna. Ona nije odlučivanje o državnosti. Odlučivalo se o danu RS, ali istovremeno to je dan koji mnogi poistovjećuju s početkom uništavanja BiH i zato je taj dan kontroverzan. Ovaj referendum mnogi vide kao vrstu, ne samo inata, nego generalne probe o odcjepljenju tj. fizičkom uništavanju BiH, a to se tiče cijele regije, i to je vrlo opasno. Poruka je: ”Ne preuzimamo odgovornost za bilo kakve odluke”. Građani RS su pokazali veću odgovornost od svojih lidera jer ih je jedva 50 posto izašlo na referendum što znači da su ljudi svjesni koliko je opasno s tim se igrati.

Kako će reagirati BiH na neustavni referendum?

Prvo, apsurdno je i neka vrsta ironije da oni političari u BiH, a to je Dodik, koji se pozivaju na svetost Daytona su ovime prekršili Dayton. Svi će znati za ovo. Zato je ovo važna demonstracija ignoriranja i kršenja Daytona od strane onih čiji temelj za postojanje je taj sporazum. To je dodatni element koji pokazuje da treba raditi korak dalje od tog sporazuma. Da ni oni koji se u njega zaklinju više ne poštuju.

Dayton je bio rješenje u tom trenutku. On je praktično prekinuo ratne sukobe u BiH. Od vremena Daytona situacija se drastično promijenila u svijetu i Europi. Fokus je na drugim žarištima – Sirija, Brexit, Ukrajina, Krim, usporavanje gospodarskog rasta u Kini koji neki vide kao najdramatičniji događaj… U tim uvjetima BiH ne može računati da će biti u fokusu međunarodne zajednice što znači  da se puno više očekuje od EU i nas iz kvarta.

Bi li Srbija i Hrvatska trebale organizirati konferenciju u o tome?

Ništa se ne bi smjelo organizirati bez BiH. Očito treba neki drugi aranžman, koliko god bilo koja odluka odmah izaziva otpor. Ovo bi moralo biti nešto što inicira BiH. Čini mi se da je zazivanje visokog predstavnika, da on tu nešto sredi, samo smokvin list, prikrivanje činjenica. Odgovornost ne može biti negdje drugdje nego je na nama u regiji.

Može li Dodik proći bez sankcija?

Bilo kakvo odcjepljenje RS bi bilo tragično za BiH, ali najtragičnije za ljude u RS. Bili bi u aranžmanu lokalne samouprave, bez države u pravom smislu riječi. Što su sankcije za Dodika i tko ih može primijeniti? Sankcije su jedino to da izgubi izbore u RS. Sada da ga netko smjenjuje i s druge strane da netko zaustavlja RS na putu u EU, što je uobičajeni element pritiska, je kontraproduktivno jer tako se zaustavlja i BiH. Dodik zaista nije spreman preuzeti ozbiljnu političku odgovornost za RS. Ne vidim koje se sankcije mogu primijeniti. Alternativa je EU koja nije obećana zemlja, ali je sustav pravila.

Pregovore za ulazak u EU treba otvoriti što prije, ali ne treba izmišljati nove uvjete, a to je činjeno. Ali ne treba ni preskakati uvjete jer ako ih preskačete štetite cijeloj zemlji. Poanta je da pomognete državi izgraditi institucije.

Kako vidite pregovore Srbije i hoće li to djelovati na odnose Hrvatske i Srbije?

Već utječe. Dobro je da Srbija pregovara. Ako je suditi po nama, koliko god mi imali posla taj proces pregovora nam je pomogao u jednom koraku naše tranzicije i to će učiniti za Srbiju. Zato je to važno, a ne da se inatimo. Mislim da je to kratkovidno u funkciji izbora. Ako se tako postavljamo nikad se nećemo izvući s Balkana gdje svi svima sapunaju dasku iza leđa.

Kako vidite rasplet situacije oko izbora Glavnog tajnika UN-a? Kako stoji Vuk Jeremić?

Moguće je da bude izabran netko novi. Ima za to više razloga. Moraju se složiti članice Vijeća sigurnosti. Većina država, ali ne i naša, je krenula jako lobirati za kandidate. Većini stalnih članica je išao na živce proces selekcije. Moguć je izbor nekog trinaestog kandidata. Naravno da je to moguće. Ako se pojavi neki novi kandidat za njega će biti organizirana nova prezentacija i ta osoba može biti osoba konsenzusa. O tome sve više govori.

Vuk Jeremić ima podršku dosta zemalja i nekoliko ozbiljnih protivnika.

Ostatak razgovora s Vesnom Pusić pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.