"Petrov bi kao predsjednik Sabora bio prijetnja Plenkoviću"

Vijesti 04. lis 201614:23 > 15:25
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U utorak u 15 sati počeo je novi krug pregovora o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Mosta nezavisnih lista. N1 prati detalje, a nakon završetka pregovora, uživo prenosimo izjave o tijeku pregovora.

Više o događajima tijekom jutra i prije pregovora čitajte OVDJE.

Božo Petrov je sa svojim Mostašima stigao u zakazano vrijeme, no prije pregovora nije bilo izjava. “Dat ćemo ih kasnije”, poručio je kratko i ušao u prostorije HDZ-a.

N1

Rokovi cure, u ponedjeljak su nove konzultacije kod predsjednice Republike, a sjednica Sabora bi se trebala sazvati za 10 dana. Najviše se počelo govoriti oko podjele ministarstava i posebno oko mjesta predsjednika Sabora. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kaže kako je sve na stolu, njegovi suradnici Jandroković i Marić kako očekuju da danas sve kratko traje. U studiju je naš Petar Štefanić, koji je ugostio novinara i kolumnista 24sata Tomislava Klauškog.

Klauški kaže da se Most sada žali da im je Željko Reiner blokirao prijedloge, ali da su mogli, na SDP-ov prijedlog, imati predsjednika Sabora, Roberta Podolnjaka. “HDZ je na kraju dobio to mjesto, čekali su dozvolu HDZ-a. Ako bi se lanac slomio i “junior partner” dobio mjesto predsjednika Sabora, donekle bi otežao posao šefu Vlade. Naravno, pitanje je i koliko će predsjednik Sabora biti neovisan u radu. Božo Petrov je neformalno poslao poruku da bi on kao predsjednik Sabora mogao neke zakonske promjene izglasavati čak i mimo HDZ-a uz pomoć oporbe, što si Andrej Plenković ne može dopustiti”, smatra Klauški.

Kaže da se Most srozao čim je ušao u Vladu, i da su se donekle spasili u rejtingu nakon raspada Vlade. “Most nije stranka, nego su moralni arbitri, 12 apostola koji ispravljaju krive drine. Oni ne funkcioniraju kao stranka, nego nekakvo tijelo koje djeluje kao “čuvar politike i morala”.”

“Most cilja na resore u koje se više slijeva novac iz EU fondova”

N1

“Most očito ima samo ljude za određene resore, nismo primijetili nova imena u ovim pregovorima. Ciljaju na resore koji su im iz određenih razloga bitni, a ciljaju i na one u koje se više slijeva novac iz EU fondova”, kaže Klauški. Spominje i da je SDP tako dobio “izmišljen” resor da bi u Vladu ubacio Gordana Marasa.

Klauški kaže da su Mostu lokalni izbori skoro važniji od nacionalnih, jer je pitanje što će s njima biti ako izgube podršku u ‘svojim’ mjestima, u slučaju da se Vlada opet raspadne.

U ponedjeljak su, podsjetimo, pregovori ‘u zadnji čas’ prebačeni u prostorije Mosta, a Klauški smatra da su time pokazali da “nisu uvijek gost HDZ-u”, no tome ne treba dati preveliku važnost.

“Petrovu nisu bitni uvjeti, nego što vidi na konzultacijama u Uredu predsjednice”

O uvjetima Mosta kaže da im nisu bitni, “bitno je što Petrov vidi na konzultacijama u Uredu predsjednice”.

Reforme – riječ bez sadržaja

Reforme – riječ koja se stalno ponavljala u obje zadnje predizborne kampanje. Klauški u nju odavno više ne vjeruje. “Ta se riječ izlizala, potrošila, svima je dozlogrlilo od tih reformi. Postala je to riječ bez sadržaja. Vidjelo se i što ulazi pod pojam “reforme” kad na vlast dođu HDZ i Most. Hoće li to funkcionirati kad na vlast dođe Plenković, vidjet ćemo.”

Na terenu je i naša Mirna Brekalo, koja stražari ispred HDZ-a, gdje uskoro počinju pregovori o Vladi. Čekajući početak pregovora, ranije smo na terenu uzeli izjave HDZ-ovaca, a među njima i Plenkovića, koji uvjerava da sve ide po planu i siguran je u skori dogovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.