Marić uvjeren u dobru reformu, najavio što nam ona donosi

Vijesti 10. stu 201612:43 > 12:43
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Vlade premijera Andreja Plenkovića Zdravko Marić obratio se u četvrtak novinarima, i objašnjavao poreznu reformu, te najavio njezine očekivane efekte. Rekao je da je Hrvatska i jedinstvena po načinu na koji će je provoditi.

“Svi detalji zakonskih propisa ukratko su obrazloženi na sjednici Vlade, i na web stranicama su Ministarstva financija. Velika izmjena i promjena stupa na snagu od 1.1.2017. Neke izmjene traže prilagodbe i suglasnosti Europske komisije, ali većina njih kreće 1.1.”

“Znate da nam je originalni plan bio da ne dođemo u ovu situaciju s rokovima, ali su na to utjecali prijevremeni parlamentarni izbori. No, kolegice i koelge s kojima sam radio, porezni stručnjaci… nevezano na izglasavanje nepovjerenja prošloj Vladi, mi smo nastavili raditi na tome. Jer je iz naše perspektive bilo neodgovorno stati s tim tko god bio idući ministar financija. Moram pohvaliti te ljude jer nas okolnosti nisu pokolebale da ovako nešto napravimo. Imamo još uvijek kratak rok, ali i dalje izvediv. I to je naš osnovni moto, da nakon ovoga danas, Vlada upućuje svih 15 zakona u saborsku proceduru.

U njoj sigurno možemo očekivati kvalitetnu diskusiju, puno toga sam čuo u javnosti, neke argumentacije su bile neutemeljene, meni će biti dužnost sve objasniti i pojasniti sve detalje prezne refome. Sabor je najbolje mjesto za to.”

N1

“Očekujemo izglasavanje svih ovih zakona na vrijeme i većinsku implementaciju s 1.1.2017. godine”, kaže Marić.

Kazao je da im je cilj da od ničega ne odustanu, osobito stvari koje su si zacrtali na početku, i da rade na transparentnosti i povećanju efikasnosti poreznog sustava.

Upitan o ugostiteljima i utjecaju promjena na turizam, pojasnio je da će smještaj i usluge vezane za smještaj ostati u istoj situaciji, dok se ugositeljstvo (kafići, restorani…) vraća na stopu od 25.

“U ovoj fazi zadržavamo opću stopu PDV-a, ali i najnižu stopu na Khruh, mlijeko, ortopedska pomagala, struju…”, kazao je Marić. “Snižena stopa od 13 posto više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. To ide s 13 posto na 25. Učinak ovih promjena procjenjuje se na 373 milijuna kuna”, dodao je.

“Most ima pravo na amandman, ali porezna reforma je ipak prestručan posao za populističke principe”

Kaže da je legitimno pravo Mosta da se amandman podnese, ali da misli da je porezna reforma preozbiljan i veliki zahvat, stručni posao, da bi ga promatrao u nekakvim “populističkim i demagoškim principima”.

Što se tiče struje, kaže da se pojavio novi element koji je bio sakriven, a to je pitanje naknadne za obnovljive izvore energije, i da je to utjecalo na njihovo ponašanje u planiranju reforme. “Činjenica je da to nije bilo poznato, i odlučili smo se da rješavamo taj problem na način da se ta nakanda ne osjeti na povećanju računa.”

PDV na novine, trošarine na cigarete

Što se tiče PDV-a na novine i svih proizvoda i usluga koji su na 5 posto, sve ostaje kako jest. “Što se tiče duhanskih proizvoda, čuli ste da ima korekcija u Zakonu o trošarinama. Međutim, vas možda najviše zanima što će Vlada promijeniti uredbom prije kraja godine. U razgovorima smo s proizvođačima duhanskih prozivoda, oni su svjesni toga da moramo sustav uskladiti s EU. Dogovor je da možete očekivati da će Vlada s uredbom korigirati sustav do kraja godine.”

Odgovarajući na brojna dodatna novinarska pitanja, potvrdio je među ostalim da PDV i u 2018. ostaje isti. Na pitanje kako onda misle doći s 25 na 23, kako su obećavali, a da stignu napraviti te promjene do kraja mandata, Marić je kazao “Sve je moguće.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.