Bernardićev trijumf u prvom krugu može spriječiti Picula

Vijesti 14. stu 201608:24 > 08:31
N1

Do prvog kruga unutarstranačkih izbora u SDP-u koji će odrediti nasljednika Zorana Milanovića preostalo je samo pet dana, a kao apsolutni favorit za ulazak u drugi krug među kandidatima se nametnuo Davor Bernardić.

Nakon što je Domagoj Hajduković odustao od kandidature, a one koji su ga podržavali pozvao da glasuju upravo za Bernardića, postalo je jasno da je navodni pakt “svi protiv Bernardića” isprazna priča. Prvog zagrebačkog SDP-ovca potom je javno podržao i Gordan Maras, a može se očekivati da će njegov primjer u idućim danima slijediti i drugi istaknuti SDP-ovci, koji će se nastojati ubaciti u pobjednički šator.

 Svoju kampanju Bernardić gradi na krilima stare podjele Milanović-Komadina, a može računati na dobro povezanu struju unutar SDP-a s logistikom u moćnim organizacijama, koja je Komadini na izborima za predsjednika stranke u travnju donijela glasove gotovo 40 posto SDP-ovaca, piše Večernji list.

Apsolutni favorit

Da je Bernardić apsolutni favorit ne spore ni u stožerima njegovih protukandidata, no za zaključak da je budući predsjednik SDP-a još uvijek je prerano. Nije, naime, nevažno s kolikom će prednošću pred drugim kandidatima Bernardić ući u drugi krug, koji valja promatrati kao potpuno nove izbore.

Da bi računao na sigurnu pobjedu, u prvom bi se krugu morao približiti brojci od 50 posto svih koji iziđu na izbore. Računicu bi mu u tom smislu mogao pomrsiti još jedan kandidat u, uvjetno rečeno, “antimilanovićevskoj struji”, a riječ je o potpredsjedniku SDP-a, europarlamentarcu Toninu Piculi.

“Ono što Piculu razlikuje od drugih kandidata jest činjenica da nema i ne želi imati ljude koji će odrađivati za njega, agitirati i stvarati ‘bedem ljubavi’”, objašnjava šef Piculina stožera Davorko Vidović. Podsjeća da je Picula jedini od SDP-ovih kandidata na ljestvici deset najpopularnijih političara u Hrvatskoj. Piculi u prilog ide i to što ga u stranci prepoznaju kao “autentičnog SDP-ovca” s dugim stranačkim stažem. Prednost mu je i rafiniranost u nastupu.

Miljenić – miljenik “starih struktura”

Među kandidatima koji su u travnju podržavali Milanovića ističe se Orsat Miljenić, koji uživa najširu javnu podršku istaknutih SDP-ovaca. Ovih dana podržala ga je i Milanka Opačić, potpredsjednica stranke koja do izbora novog predsjednika vodi SDP.

Njezina bi se podrška, međutim, mogla pokazati kontraproduktivnom za Miljenića, koji ionako slovi kao miljenik “starih struktura”, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.