Gdje završava meso zaraženo salmonelom

Vijesti 24. stu 201610:33 > 10:36
N1

Skandali s mesom i jajima zaraženim salmonelom na policama trgovačkih lanaca pogodili su domaću trgovinu.

Zaraženo i potencijalno zaraženo meso moralo se ukloniti. Gdje takva roba završava? Uglavnom u Sesvetskom Kraljevcu, točnije u pećima Agroproteinke, tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem životinjskih nusproizvoda i na tome dobro zarađuje, doznaje Tportal. 

Glavni je biznis te tvrtke spaljivanje nusproizvoda: klaoničkog otpada, uginulih životinja s farma te zaraženog mesa. Tvrtku vodi Ivica Grlić Radman, a biznis je naslijedio od oca Ante Grlića Radmana.

Biznis spaljivanja otpadnog mesa nastao je počekom 50-ih godina prošlog stoljeća u sklopu PIK Sljemena, a tvrtku pod nazivom Agroproteinka Ante Grlić Radman poduzetnik iz Bugojna osnovao je 1987. godine.

Agroproteinka danas ima dva pogona. Prvi je tvornica u kojoj se spaljuje otpad iz klaonica. Nakon spaljivanja dobivaju se dva osnovna proizvoda: prerađeni životinjski proteini i životinjska mast. Ti su proizvodi osnova za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Druga tvornica, potpuno tehnički i tehnološki odvojen pogon i proces od prethodnog, pogon je za preradu nusproizvoda. U njoj se spaljuju uginule životinje i zaraženo meso, piše Tportal.

Sve o temi čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.