Orsat Miljenić: Petrov radi famu oko otvaranja arhiva

Vijesti 06. velj 201710:08 > 10:11
N1

Bivši ministar pravosuđa i saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić za N1 komentirao je nalaz državne revizije o sumnjivoj isplati dnevnica savjetnicima bivšeg premijera Zorana Milanovića te zahtjev za otvaranjem arhiva.

Podsjetimo, nalaz Državne revizije o radu Vlade u 2015., posljednjoj godini mandata Zorana Milanovića je otkrio da je trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu – isplaćeno oko 500 inozemnih dnevnica u iznosu od 307 tisuća kuna, a za koje nema dokumenata koji bi potvrdili da su i bili na putu.

Miljenić kaže da tu postoje dva problema, to što je nalaz državne revizije bezuvjetno mišljenje, i to što je taj nalaz već nekoliko mjeseci bio objavljen na web stranici Državne revizije i da ga nitko od nadležnih tijela nije uočio: “Doznalo se za njega tek kada je završio u medijima, a to pokazuje propuste u sustavu”, upozorava.

“Očekujem što bržu istragu i da se otkrije o čemu se radi”, kaže Miljenić.

Nije želio spekulirati je li ta priča namjerno plasirana u javnost: “Možemo imati teoretičare zavjere, ali ja u to neću ulaziti, idem od toga da se provjera radi korektno. Bilo bi bolje da je otkriveno prije i to sad treba istražiti”, kaže.

Ističe da, ako je bilo krivotvorenja potpisa, u pitanju je propust u sustavu jer putne naloge mora potpisati više osoba.

Bivši ministar odbacuje nagađanja da ovaj slučaj ima veze sa SDP-om: “To SDP-om nema veze, ako je to napravio neki službenik sa strane, to nema veza sa SDP-om”.

Što se tiče pada rejtinga stranke, uvjeren je da će se negativan trend zaustaviti:” On će se zaustaviti, treba neko vrijeme novom vodstvu da stabilizira stvari, imamo inicijative, sve smo glasniji, mislim da će se to početiti okretati i da ćemo na sljedećim parlamentarnim izborima biti pobjednička stranka.”

‘Milanović je iz Sabora trebao otići odmah’

Mišljenja je da predsjednik stranke Davor Bernardić ne treba ići u utrku za gradonačelnika Zagreba.

“Predsjenik SDP-a bi trebao ići na premijersko mjesto, ali to je moj privatni stav”, kaže.

Miljenić ne zna zašto je bivši premijer Zoran Milanović prolongirao svoj odlazak iz Sabora za 1.ožujak.

“Nisam se bavio s time, po meni je to trebao napraviti odmah – ili si u Saboru ili nisi, ali on je dao svoje razloge, svi smo mi gospodari vlastite sudbine”, kaže i tvrdi da o tom s Milanovićem nije razgovarao: “U konataktu smo, ali ne pričamo o politici.”

Komentirao je i zahtjev Bože Petrova i Mosta za otvaranjem državnog arhiva do 1990. godine.

“U ovom trenutku važnija je kurikuralna reforma i Barišić nego se baviti s tim, ali mnogi ljudi, pa i Petrov radi famu oko toga. Ja sam za to, neka se otvori i vidi tko je što radio, ja s time nemam problema, ali mislim da to neće ništa donijeti, opet ćemo se baviti prošlošću a ne budućnosti. Nisam bio u prošlom sustavu, tamo me nema niti moje obitelji. Mene to ne zanima, ali neka se arhiva otvori i neka ljudi gledaju”, kaže Miljenić.

Smatra da bi se trebala otvoriti i arhiva HDZ-a i SDP- a ako je to u javnom interesu, ali, ističe, kriterij mora biti jednak.

Na pitanje je li otvaranje arhiva uvod u lustraciju, odgovara: “Mislim da je lustracija glupost i da je to neizvedivo. Ja bih pitao tko je kvalificiran za to i tko će tu koga lustrirati, to je vraćenje u prošlost”, kaže Miljenić ističući da su iskustva drugih zemlja pokazala da se s time ništa ne dobiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.